Bonuspappan & Plusmamman

Som om vi är en kärnfamilj

Vi har lyckats få en intervju med Martin och Maria en lördag, precis mellan två aktiviteter och innan Maria ska gå till sitt jobb. Det är full fart i familjen Åkesson-Erlandsson.

Familjen bor i ett radhus på 100 kvadratmeter i en mellanstor stad på västkusten. Förutom Martin och Maria finns det fyra barn i familjen. Maria är biologisk mamma till alla barnen och Martin har inte några egna barn. Det finns två biologiska pappor till barnen.

Maria och Martin har varit tillsammans i två och ett halvt år. De träffades genom en dating-app. Efter ett halvår bestämde de sig för att satsa på ett gemensamt boende.

Maria hade en väldigt tydlig bild av hur hon ville ha det, innan de flyttade ihop.

– Vi kör mer som en kärnfamilj, även om vi är en bonusfamilj, säger Maria.

Maria hade varit en del av en annan bonusfamilj och ville ha en förändring om hon skulle flytta ihop med Martin och det tyckte han lät bra.

Istället för att kalla Martin för bonuspappa väljer de att kalla honom för förälder.

– Ordet pappa tillhör den biologiska föräldern, säger Martin.

Maria och Martin har gemensam ekonomi, som det ofta är i en kärnfamilj. Köps det en cykel till ett av barnen betalar Martin hälften av kostnaden. Att dela på utgifterna underlättar vardagen för Maria och Martin.

Visst finns det utmaningar i sättet att leva som en kärnfamilj. Utmaningen för Martin har varit att lära sig att känna av barnen.

– Som tur är fick vi reda på att det tar lång tid att få ihop en bonusfamilj och en familjekultur, säger han.

Det kan dyka upp situationer, till exempel när familjen äter, där Martin kan ha en lite ”strängare” linje än Maria, som de uttrycker det. Eller om det handlar om att skjutsa barnen där Martin tycker att barnen kan cykla.

– Men att hämta och lämna från olika aktiviteter eller att hjälpa till inför prov i skolan ser jag samtidigt som en självklar del av mitt ansvar, säger Martin.

Ibland kan Maria och barnens biologiska pappor ta fram något de kallar ” bio-kortet”. Det trumfar allt annat. Men det är mycket sällan som det används, berättar Maria.

Maria är noga med att Martin ska kunna fungera som en förälder. Då gäller det för Maria att backa och låta Martin få ta plats och ansvar.

Maria vet med sig att det finns meningar som hon kan uttrycka eller tänka som ”hade du haft egna barn hade du tänkt annorlunda”, men det är inget som hon är stolt över. Maria tycker själv att det inte är juste mot Martin.

Det finns även andra utmaningar i vardagen. För att underlätta kommunikationen mellan de vuxna har de var separata sms-chatter med barnens biologiska pappor. Syftet är att alla barnen ska ha det så bra som möjligt och kommunikationen blir mer neutral via sms. I den ena ingår yngsta dotterns bonusmamma (pappans sambo) och det spelar ingen roll vem som för dialogen. Det finns även en chatt mellan Martin, Maria och de tre tonåringarna.

Martin har medvetet valt att se alla fyra barnen som enskilda individer där relationerna växer fram på olika sätt.

Det har gått snabbare med det yngsta dottern som var fem och ett halv när de träffades. Helle kan ibland säga att hon har två pappor, medan de äldre barnen ser Martin mer som mammas sambo.

– Att bygga upp relationerna till barnen är en pågående process som måste få ta tid, men jag tycker att det har gått oväntat bra, säger Martin.

– Det inte går att tvinga ett barn till något de inte vill. Och det måste vi vuxna ta hänsyn till, säger Maria.

Maria och Martin har en podcast som heter Bonuspappan & Plusmamman. Den har varit till stor hjälp.

Inför varje avsnitt bestämmer de ett tema och då måste de först diskutera med varandra hur de tänker och vad de tycker. De bjuder också in sina lyssnare att ställa frågor till dem eller ha synpunkter. Det blir också som en slags självterapi för Martin och Maria.

Det finns många saker som förenar Martin och Maria. Förlovningen som de gjorde efter 13 månader och det stundande bröllopet nästa år ger signaler till barnen att deras relation är långvarig.

Det finns förstås saker som skiljer dem åt, men de har lärt sig att hantera sina olikheter. En liten detalj skulle kunna skapa konflikter i alla fotbollsintresserade hem – falkenbergskan Maria håller nämligen på Gnaget (AIK) och göteborgaren Martin på Blåvitt (IFK).


Till sist vill vi ha var sitt råd från Martin och Maria till dem som funderar på att gå in i en bonusfamilj.

– Det är viktigt att inte ha för bråttom med att flytta ihop. Pröva först med små, korta utflykter eller minisemestrar och känn av läget, tipsar Martin.

– Man ska kunna backa i processen om det blir fel. Har man flyttat ihop, så kan man faktiskt flytta isär igen för att börja om, säger Maria och fortsätter:

– Och våga ta hjälp om det inte fungerar. Det finns professionell hjälp att få.


Vi tackar Maria och Martin för att de tagit sig tid att svara på våra frågor i sitt hektiska schema. Både Maria och Martin är generösa och delar med sig av det som de tycker har hjälpt dem i sin väg mot att bilda sin bonusfamilj, men även med det som ibland kan vara svårt att hantera. Skillnaden i hur man möter barnen och att det är viktigt att backa ibland.

Bonusmaman Magazine önskar Maria och Martin lycka till i sin relation och i sin bonusfamilj och vi hoppas så klart att få komma tillbaka och även göra ett reportage från deras bröllop.


Maria Åkesson och Martin Erlandsson
Ålder: 42 respektive 48 år.
Familj: Marias barn Saga (16 år), Lycke (15), Yva-Linn (14), och Helle (8). Helle har inte samma pappa som sin tre äldre syskon. Även Helles storebror på pappas sida är en del av familjen, men bor i Örebro.
Bor: I Varberg.
Gör: Maria är rehabassistent för åldringar och funktionsvarierade, och Martin är journalist. Tillsammans driver de podden Bonuspappan & Plusmamman