Åsa Ingrosso

Åsa Ingrosso driver restaurangerna La Perla på Mallorca, där hon bor med sin Emilio Ingrosso och tre små yorkhundar. Hon bloggar, arbetar med en kokbok som kommer till hösten och hon jobbar också som inredare. Åsas äldsta son Anton är 22 år har just flyttat hemifrån men bor bara en liten bit bort. (”Tack gode Gud!” säger Åsa). Hennes dotter Lina är 20 år och flyttade först till Stockholm för att plugga och blev sedan kvar, men är nu på väg till Mallorca. (”Tack gode Gud igen!”). Åsa är också bonusmamma till Oliver, Bianca och Benjamin Ingrosso, kända från egna musikkarriärer och TV-serien Wahlgrens värld på Kanal 5.

Hur länge har du levt i en bonusfamilj?

–Emilio och jag är snart uppe i 6 år tillsammans så det blir ju lika länge, även om det tog ett tag innan man kommer varandra närma och kan bli en familj på riktigt.

Hur ser er familjekonstellation ut?

–Hos oss är ju alla barnen så stora och vi kommer och åker när vi alla har tid. Sen påverkas ju detta jättemycket i vårt fall då vi och barnen bor i olika länder. Man kan inte bara skutta in och ta en fika utan allt är ju väldigt planerat. Varannan vecka och sånt existerar inte. Men det positiva med det är att det oftast blir lite längre perioder. Alla jobbar väldigt mycket och därför är vi ofta låsta, så då gäller det att försöka hitta luckor så att vi ändå kan träffas.

Hur har du upplevt omgivningens reaktioner på din familjekonstellation?

–Reaktionerna runt om oss har bara varit positiva, men ibland har jag upplevt att de kan vara lite frågande till hur det är – då vi alla är ”minst sagt” starka personligheter. Dessutom kommer ju Emilios barn från en annan värld på många vis i och med att de är uppväxta med kändisskapet, vilket ibland kan vara svårt för en utomstående att förstå sig på. Man kan dessutom se vad Emilios barn gör på tv..
men jag har inte någon dålig erfarenhet av det. Folk har inte varit dömande utan är oftast bara glada för vår skull.

Hur introducerade ni den "nya" föräldern för barnen?

–Gud jag minns knappt.. säkert genom en god pasta. Haha.. Nej men eftersom dom var ganska stora även när vi träffades så tog vi det lite pö om pö bara. Det var inga konstigheter liksom. Mina barn är oerhört måna om mig och vill bara se mig lycklig.

Vad upplever du är de största utmaningarna med att leva i en bonusfamilj?

–Jag tror att vi som föräldrar alltid ser på våra egna barn som dom ”perfekta”. Man har skapat rutiner och ett sätt att leva och prata med varandra innan den nya familjen kom in. Därför blir det lätt missförstånd och konflikter för att vi tänker olika och vi är närmast våra egna barn och försvarar dem, eftersom vi förstår dem bättre.

–Därför är det så otroligt viktigt att vara lyhörd, att försöka förstå varandra och _prata, prata och prata_. Då menar jag alla! Inte bara föräldrarna. Med våra stora barn så är det jätteviktigt att alla försöker vara lyhörda för varandras behov och åsikter. Sen kan det finnas en del svartsjuka som dyker upp och det tror jag är oerhört vanligt i bonusfamiljer. Man får bena upp och ur och förklara att det är olika kärlekar. Men det är jäkligt tufft ibland. Vi kommer ifrån helt olika världar, regler och liv.

Vad är fördelarna med att leva i en bonusfamilj, tycker du?

–All kärlek och alla personligheter med sina olika liv och historier bakom dem. Det finns så mycket nya händelser som är fantastiska att få dela.

–Vi har otroligt mycket kärlek till varandras barn, både Emilio och jag.

Vad har du för tips till en nybildad bonusfamilj?

–Att man tidigt lär barnen vilka regler som gäller i det nya hemmet.

För det är ett nytt, gemensamt hem och man måste sätta nya regler tillsammans. Sen tror jag på att prata, att sitta tillsammans och lösa eventuella problem som kommer på vägen. Att alla får säga sitt, att inte gömma något utan låta allt komma upp på ytan, och sen löser man det – och sen bara ösa ut en massa kärlek! Att låta alla få veta hur viktiga de är.


Åsa Ingrosso intervjuades för Bonusmaman av Ida Therén