Petra Charlotta Thomassen

HANTERA DIG

BLI AV MED STRESSEN 

Sätt dig ned och andas några djupa andetag… Det behöver vi alla några gånger om dagen.

Så  innan du börjar läsa sätt dig ner nu och ta några djupa andetag, landa här och nu.

Tänk på dig själv och hur det känns i dig i kropp och själ. Hämta något att dricka och sätt dig bekvämt och läs……


Jag tänkte skriva lite om stress och återhämtning medicinen mot utbrändhet och viss ohälsa.

Jag vet att jag tidigare och  några fina med krönikörer har skrivit om detta ämne fast jag tror att ämnet behöver belysas och att vi alla blir medvetna om våra stressorer.

Hantera  stressen och starta att leva lite mer i nuet och i acceptans. Att våga ta hand om sig själv för att kunna vara förälder och partner, förälder, kollega och sig själv.

Stress är en av de högsta orsakerna till sjukskrivning i Sverige idag.

Att vara förälder innebär en massa saker, tvätta, städa, laga mat, hämta, lämna, läxor, jobba, träffa vänner, vika tvätt, städa igen, laga mer mat, stämma av läxan, ringa förälder, ringa vänner.betala räkningar o.s.v

Det har visat sig att kvinnor i högre grad får ett ökat stresspåslag då de kommer hem efter jobb medan män ofta slappnar av då de kommer hem.

BONUS FÖRÄLDERN

Att vara bonusförälder kan innebära detta och mer eller att inte få del av detta fast personerna lever i samma familj.

Forskningen visar att bonusmammor generellt mår sämre och är mer stressade än biologiska föräldrar. Studier visar även att stress leder till mindre värme och mer irritation i relation till barnen och partnern. Att vår gräns för ilska sänks i stressade livssituationer.

Att leva i en bonusfamilj kan vara stressigt, det kan handla om olika gränssättning,utanförskapskänsla, svartsjuka, skam, skuld,saknad av kärnfamiljens trygghet. Dåligt samvete.

I mitt liv så kom jag in som bonusförälder till två äldre barn, de bodde långt ifrån och jag och min man pendlade. Resorna stressade mig  men stressen var större genom  att vara i ett hem utan att vara en naturlig del av det. En stark känsla av att sakna sammanhang.

Att vara en vuxen i relation utan att ha mandat över familjesituationen. Det gällde planering av vardagen och tidigare satta grunder av olika uppfostran, bekräftan  och gränssättning. Vi hade mycket samtal och förståelse för varandras situation jag och min man vilket redde ut stress och bekymmer till en stor del.

DET HÄR HÄNDER I KROPP - HJÄRNA- TANKE- KÄNSLA

Hela kroppen blir påverkad av stress. Stress är en överlevnadsfaktor för oss människor. Stress finns för att skydda från faror och varna oss för att överleva.

Hjärnan varnar innan vi hunnit reflektera, hormoner frigörs  så att energi löses  i kroppen så att du ska kunna  kämpa eller fly. Detta gör att vi går i försvar. Försvaren är till för att skydda oss men slår ut det logiska tänkandet och driver in oss i kamp.

Blodtillförseln minskar i hjärnan och magen. Du slutar tänka realistiskt och kan få ont  och besvär fysiskt i kroppen. Det blir svårare att hålla hjärtat varmt och hjärnan kall.

Har vi en långvarig stress, övergripande stress påverkar detta ofta sömn och matsmältning och inte minst vårt humör och energi.

TIPS OCH TRIX

 • Kommunicera mera, prata med din partner, vänner, barn,berätta hur du känner, tänker.
 • Gör aktiviteter som du mår bra av
 • Boka soff-terapi med din partner, använd er barnfria tid. Ta upp det som stressar dig och ger oro, var ärlig.
 • Är det för stora problem så boka tid hos en professionell familjeterapeut, eller hos familjerådgivningen.
 • Höj känslo taket i bonusfamiljen, Våga prata, visa kärlek och prata, gräla men visa att ni försonas.
 • Bra kost
 • Sortera i stressen. Vad kan påverkas och vad behöver du acceptera.
 • Gör medvetna val, välj dina JA och välj dina NEJ.
 • Sänk kraven och spara på din energi, sätt in det sparande på ditt eget energi konto.
 • Vad är återhämtande för dig?
 • Planera in egen tid, kort tid ofta!
 • Stötta andra föräldrar, gå med i en föräldragrupp. ( Finns för bonusföräldrar)
 • Förbered dig inför kritiska situationer, om du är mentalt förberedd så är det ofta lättare att möta verkligt motstånd.
 • Träna eller försök att göra någon form av rörelseaktivitet.
 • Gå och lägg dig i rimlig tid.
 • Ta din agenda / kalender og planera in små korta stunder bara för dig.

ÅTERHÄMTNING:

Återhämtning behöver inte vara att meditera eller ligga i soffan även om det kan vara det. Återhämtning kan vara att träna, laga mat, gå på kafe, promenera, träffa vänner. Bara du vet vad du behöver. Försök att vara snäll mot dig själv.

Återhämtning är att ta hand om dig själv och vara dig själv. Att små eller långa stunder göra de saker som du mår bra av.

Framför allt är återhämtning att kunna påverka din  situation och känna att du får och har möjlighet att påverka. Detta gäller både på arbete och i privatliv, risken för att inte kunna påverka sin situation eller ha känslan att få påverka är farlig för stress och välbefinnande.

Att vara medveten om vissa kritiska situationer som kan vara krävande kan vara ett bra sätt att förbereda sig sig på.

Exempelvis vi anar att köket är fullt av disk och på vardagsrums bordet är det smulor, koppar och godispapper då du kommer hem. Förbered dig då innan du går in genom dörren …. tänk….på att så här skulle det kunna vara…..Då förbereder du dig mentalt och får då lättare att hantera en svår situation, som du annars kunde ha blivit upprörd och stressad av. Är du förberedd är det lättare att agera på ett lugnt sätt.

Det var några ord om återhämtning och stress. Jag vill även tillägga att stress är individuell och vi alla stressas av olika saker.

Viss stress är så kallat övergripande det kan vara saker som är svårare att påverka och acceptera som exempelvis  ekonomiska svårigheter, sjukdom, problem med boende, relationer vi inte kan påverka, arbetslöshet  osv. I samband med skilsmässa och bonusliv kan dessa uppta en stor del av verkligheten. Då är det extra viktigt att få känna att vi hanterar det vi kan i situationen.oavsett vad vi kan påverka så försök att påverka det lilla du kan och våga äga din egen situation.

Det är inte lätt men viktigt. Att prata, lyfta problem, drömma, och andas är goda hjälpare på vägen.

/Petra


 

Mitt namn är Petra Thomassen
Är mamma, bonusmamma och fru men främst bara mig själv.
Jag brinner för att alla skall utvecklas till att bli den bästa utgåvan av sig själv och påverka/samarbeta med sin omgivning på ett utvecklande sätt. Jag är utbildad parterapeut, barnpsykoterapeut, förskollärare och socionom.
Jag arbetar med parrelationer och föräldrastöd och har lång erfarenhet av att arbeta med familjer, par och barn och ledarskapsutbildningar.

petra.charlotta.thomassen@gmail.com

Hör av dig om du behöver stöd hjälp utbildning eller behöver prata.


 


 

Aktivt ledarskap för bonusfamiljer