Stina Pettersson

Ska jag stanna eller ska jag gå?

Stina Pettersson, socionom och samtalsterapeut med inriktning bonusfamiljer, föräldraskap och relationer. Svensk distributör till föräldrastödsprogrammet, Aktivt ledarskap för bonusföräldrar. Driver företaget Familjeträdet.

Foto: Ingela Skullman


 

Visst gör det ont när knoppar brister.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra –
svårt att vilja stanna
och vilja falla
(Karin Boye)

Det finns stunder när det känns som om allt bara går emot en. Stunder när livet ger oss motgångar när vi minst anar, tror eller vill det. Det kan vara när du blivit förälskad och du tror att allt ska vara rosenskimrande och underbart men istället kommer känslor som är svåra att hantera. Varför kommer de känslorna just när du bara vill, tror och önskar att du ska vara lycklig?

Du inleder en kärleksrelation med en partner som har barn från en tidigare relation. Kärleken är starkare än någonsin. Tron på att alla kommer känna lycka förbyts i besvikelse och sorg när du inser att så inte är fallet. Du som alltid haft lätt för att bli omtyckt måste nu istället hantera känslan av att inte vara en självklar del i gemenskapen. Känslor du inte hade en aning om dyker upp och pockar på uppmärksamhet och innan du vet ordet av så har din lycka förvandlats och du känner sårbarhet, skam och rädsla att inte duga till. Du känner svartsjuka och självförakt. Ditt fotfäste försvinner och du mår allt sämre. Du upplever att du står ensam med dina känslor och att försöka beskriva vad som händer för din partner är svårt. Du blir kritisk eller drar dig undan. Allt för att situationen är för svår att vara i eller att hantera.

Under alla år som jag arbetat med ombildade familjer så har de flesta det vid en eller flera tidpunkter ställt sig själv frågan.

Ska jag stanna eller lämna honom (eller henne)?

Hur mycket ska jag klara av och finna mig i?

Är det detta som livet går ut på?

Ibland får man göra en utvärdering av sin relation och se var ni befinner er och var ni är på väg.

Varningstecken i en relation

John Gottman grundaren av The Gottman Institute är expert på parförhållande. När han forskat på par så har han uppmärksammat det han kallar, ”de fyra ryttarna” (han liknar dem vid apokalypsens fyra ryttare). Dessa varningstecken tar John Gottman upp i sin bok, 7 gyllene regler – För en lycklig kärleksrelation, Natur och Kultur 2017.

De fyra ryttarna är varningstecken och dyker oftast upp i följande ordning: den fräna kritiken; det hånfulla föraktet; försvarsbeteendet; tigandets mur.

Men även om du känner igen något av dessa varningstecken i din relation så behöver det inte betyda att relationen måste ta slut. Alla fyra ryttarna kan av och till dyka upp även om du lever i en harmonisk och stabil relation. Det är om de är ständigt närvarande som relationen är hotad på allvar. Var uppmärksam på om någon av dessa ”fyra ryttare” finns i er relation. Om ni upptäcker att ni använder er av dem är det dags att söka hjälp och börja arbeta med er relation. Det finns flera olika sätt att börja arbeta med er relation och bli uppmärksamma på hur ni möter och bemöter varandra.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden –
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit som skapar världen.
(Karin Boye)

John Gottman har skrivit flera böcker om relationer.

Ni kan även se ett klipp om de fyra ryttarna på youtube.

Stina Pettersson