Får man känna svartsjuka mot sin partners barn?

 

Vi åker till Lili och Marcus en solig söndag för att göra en intervju med dem. Lili och Marcus visar oss runt i sitt sommarhus som de precis har köpt. Ett mysigt ställe med plats för barn och vänner. Nybryggt kaffe slår emot oss när vi kliver in genom dörren.

Lili och Marcus har varit tillsammans i 4 år. - Vi var duktiga på att förbereda oss när vi skulle slå ihop oss till en bonusfamilj, säger Marcus. Vi flyttade inte ihop direkt utan vi umgicks och gjorde utflykter tillsammans på helgerna. Vi prövade också att sova över hos varandra några nätter i taget. Vi tog det lugnt.

- Jag var osäker på om jag skulle ge mig in i en relation igen, fortsätter Marcus. Det har legat en känsla av att man misslyckats när man skilt sig och skulle jag då våga satsa på en ny relation igen. Marcus säger att han är en slow starter och Lili är lite mer otålig.

- Jag tänkte, men vad fan, här har du värsta pangbruden så vad håller du på med, säger Lili och skrattar. Och på den vägen är det.

Vi kommer in på ekonomi. Lili och Marcus har ett gemensamt konto där utgifterna dras ifrån. - Vi gör det utifrån en viss procentsats som ska gå in på ett konto, och Marcus betalar in mer då han tjänar lite mer, säger Lili.

Lili tycker att det ska vara lika när det gäller sparade pengar åt deras barn men att det är problematiskt. Det är olika förutsättningar och det kan bli svårt att kompensera för respektive barn.

Marcus och hans ex har sparat mer till sitt barn än vad Lili och hennes ex gjort till sin son. Och när vi slog ihop det så blev det en orättvisa. Det ska vara lika, tycker Lili.

- Hos oss måste det vara rättvist men vill sen deras andra föräldrar spara mer så kan vi inte göra något åt det. Men jag har försökt att kompensera min son, säger Lili.

Vi kommer in på svartsjuka. - Jag kunde känna svartsjuka gentemot Lilis son säger Marcus. På morgonen ville jag gärna ligga nära Lili i sängen. Men medan jag fixade till frukosten så passade Isak på att krypa ned till Lili och få lite tid med sin mamma. Och det var ju min tid för att tanka Lili-tid. Och jag hade svårt att sätta ord på känslan.

Jag och Isak var nog i samma läge, för han hade gett bort sin mamma till mig. Det blev en konkurrenssituation, fortsätter Marcus.

Lili har också haft en känsla av svartsjuka. - Det finns en känsla som är tabu, säger Lili. Som vuxen ska du inte känna svartsjuka som framkallas av barn. Men den finns där ändå. Och det ska vi inte prata om.

Kan ni förstå varandras svartsjuka fortsätter vi. - Jag går snabbt in i försvar när det gäller min dotter, säger Marcus. Jag förstår och jag kan hålla med Lili om vissa saker och så kommer det ändå. Jag försöker bita mig i tungan men det går inte. Jag går ändå in i försvar.

- Jag kan också vara taskig och dum i vissa situationer, säger Lili. Men man måste ändå visa respekt säger Lili. Man måste inte älska sina bonusbarn som sina egna. Marcus behöver inte älska Isak som jag eller hans pappa gör. Det fattar jag men jag kräver respekt och trygghet för min son, och samma gäller för din dotter, säger Lili och vänder sig till Marcus. Jag tycker att man kan kräva det i en bonusfamilj, eller det kanske inte går?

- Jag tycker t.ex. att har man bråkat så ska man kunna säga förlåt, även om det tar emot, och man ska kunna krama om barnet som man faktiskt varit jävligt sur på, säger Lili. Eller att jag kan säga till dig, att nu får du fan säga förlåt, och att man kan ge varandra det. Bjuda på det för att visa att den vuxna tar ansvar och för att vi ska försöka vara som en familj., säger hon.

- Det är det jag menar, säger Marcus. Du är snabbare i tanken att få ihop den här familjen medan jag tycker att det för mycket tjafs. Jag är mera för att vi ska dela upp det och att jag kan åka iväg med min dotter, medan du säger att det inte är rätt väg. Där är vi ju olika.

- Samtidigt vet jag att det är skönt att vara själv med sitt biologiska barn, men själva grundkänslan när Marcus tar sin dotter och ska dra ifrån känns inte bra, säger Lili. Då har de haft kul och vi andra har inte fått varit med. Det är kanske utmaningen i att leva i en bonusfamilj.


Vi avslutar vår träff med att fråga Lili och Marcus om några tips till dem som ska ombilda sina familjer till en bonusfamilj.

- Var respektfulla, säger Lili. Man måste inte tycka lika men det ska finnas en respekt mellan barn och vuxna oavsett om det är mitt biologiska barn eller bonusbarn. Barnen ska också lyssna på de vuxna i familjen, jag tänker på grundläggande respekt.

Jag tycker också att man inte ska förhasta sig in i  ett gemensamt boende, utan istället njuta av tiden tillsammans, speciellt om man har växelvist boende och barnfria veckor..

När ni tar steget till att bli en bonusfamilj, så ha fokus på att skapa en trygg relation med bonusbarnet. En trygg relation med bonusbarnet minskar risken för starka känslor som svartsjuka från både barn och vuxen. En allians mellan biologisk förälder och bonusförälder minskar risken för konflikter mellan bonussyskon, avslutar Marcus.


Vi tackar så mycket för intervjun och det goda kaffet.

Thomas Pettersson


Lili Andersson & Marcus Peterson
Bor: I Malmö och sommarhus i Komstad
Familj: Lilis son, Isak, 9 1/2 , Marcus dotter, Alicia, 7 och gemensamma dottern, Elle, 1 år.
Gör: Lili arbetar som familjebehandlare i Malmö stads socialtjänst öppenvård och Marcus är leg. psykoterapeut i familjeterapi och driver företaget Relationfokus.se och arbetar även på Resursforum AB i Malmö.

www.relationsfokus.se