Stina Pettersson

Jag är bonusförälder- vad gör jag nu?

Oj! Jag är bonusförälder! Vad gör jag nu? Hur ska jag ta hand om dessa barn? Hur involverad ska jag bli? Kommer de gilla mig…? Tänk om jag inte…? Hur kommer deras andra förälder känna sig?

Du har antagligen många frågor om din plats i din nya bonusfamilj- både om du är bonusförälder eller biologisk förälder. Det är bra att ställa dig ovanstående frågor, särskilt om du aldrig varit förälder innan. För du måste fundera på din roll med tiden, och att ställa frågor är ett bra sätt att få ta reda på vad du tycker och känner.

Det bästa rådet vi kan ge dig som ny bonusförälder, men även dig som varit bonusförälder under en längre tid, är att utöka ditt tålamod och din flexibilitet. Dessa färdigheter kommer behövas när du ska klättra över den tunna linjen mellan att ta med nya idéer till familjen och att respektera de vanor och traditioner som familjen redan har.  Sammansättningen av familjer med olika historier, värderingar och sätt att göra saker på kommer oundvikligen vara förvirrande. Det kommer att ta tid – kanske lång tid, mellan 5- 7 år, att stabilisera livet i din bonusfamilj och att skapa en äkta känsla av samhörighet och samarbete.

Om man frågar bonusbarn, speciellt tonåringar, hur de känner om att vilja ha eller att ha en bonusförälder i sina liv så tenderar de att svara:

Två föräldrar är tillräckligt, tack ändå.” Jag behöver inte en utomstående som säger till mig vad jag ska göra. Jag önskar att mina föräldrar kunde bli tillsammans igen.

Kommentarer som dessa kan göra ont, men det kan hjälpa om du är medveten om att de oftast inte handlar om dig som person; det reflekterar barnets sorg och ilska över att/hur deras familjesituation har förändrats. Var försiktig med att ta sådana yttranden personligt. Det kan vara svårt när ett barns verbala slag är riktade mot dig och det kan kännas som en personlig attack.

Så, hur utvecklar du en fin och bra relation med dina bonusbarn när de ofta beter sig som om de inte vill ha dig där? Vissa verkar till och med försöka få dig att känna dig ovälkommen – speciellt om du flyttat in i deras territorium, där de bott med båda sina biologiska föräldrar. Eller, om de bott länge med en ensamstående förälder, kan de komma att avsky att en ny person kommer in i deras bekväma liv, och tar då ut det på bonusföräldern. Vad de flesta bonusbarn faktiskt gör under den här tiden är att testa dig, samt ditt och den biologiska förälderns nya förhållande. Precis som du, har de många obesvarade frågor:

”Kommer den nya personen stanna?” Vad gör att den här relationen kommer att fungera? Ska jag ens lägga ner tid på att lära känna denna person? Kommer jag alltid komma på andra plats – efter hans/hennes ”riktiga” barn?

Ofta utvecklar barn inte någon relation till dig eller försöker komma nära dig innan de vet säkert att du kommer stanna kvar, speciellt om de redan varit med om att många andra människor i deras liv lämnat dem. När barnens misstro till sina föräldrars val växer kan de behandla sin nya bonusförälder kallt, eller så kan de verka lynniga. Varma och tillmötesgående en stund. Kalla och återhållsamma nästa stund. Återigen, försök att inte ta det personligt.

I Aktivt Ledarskap för Bonusfamiljer som är ett föräldrastödsprogram riktat mot bonusfamiljer och där bonusföräldrar och föräldrar deltar i grupp. I programmet går vi bland annat igenom rollen som bonusförälder och vilka svårigheter. Vi tittar även på hur du och din partner kan hitta rätt i er bonusfamilj.

Aktivt Ledarskap För Bonusfamiljer är ett föräldrastödsprogram som Familjeträdet AB äger rättigheterna till i Sverige. Läs mer om utbildningen och hitta kursledare på www.familjetradet.com


Stina Pettersson
Samtalsterapeut med psykodynamisk inriktning (steg 1)
Föreläser och utbildar i Aktivt Ledarskap För Bonusfamiljer
Familjeträdet AB
stina@familjetradet.com
https://www.familjetradet.com

 

 

 

 


A N N O N S