Thomas Pettersson

Bonuspappa med allt vad det innebär

Jag är alltså en bonuspappa med allt vad det innebär. Vägen har inte varit spikrak. Jag har hamnat i situationer som varit väldigt svåra att hantera. Som man är jag uppvuxen att klara allt själv. Jag ska vara stark i alla lägen. Hitta lösningar för alla. Och det har gått sådär.

Det började redan första månaderna när jag med min nuvarande fru skulle åka utomlands med mina 2 barn. Jag hade ingen erfarenhet av att leva i en bonusfamilj och gjorde nog alla fel man kan göra både mot mina egna barn men framför allt mot min fru. Jag stod där mittemellan alla relationer och drogs åt alla håll och försökte vara lojal mot alla utan att kommunicera med någon. Jag skulle klara av det själv.

Mitt förhållningssätt gjorde nog alla frustrerade och jag förstod ingenting. Jag ville ju göra det bra för alla men ingen var nöjd. Och jag gick väldigt mycket i försvar när någon av mina barn eller min fru hade synpunkter på hur jag agerade och ville inte lyssna. Besvikelsen blev total men jag spottade i nävarna och fortsatte göra som jag själv tyckte var bra utan att vilja ta in synpunkter från min omgivning. För jag var ju man och skulle klara av det efter min förmåga. Och gjorde jag bara samma sak men ännu mer så skulle det nog gå bra. Och det gick sådär.

Ju längre tiden gick ökade avståndet mellan alla familjemedlemmar. Och jag la ansvaret utanför mig själv. Varför kunde inte alla bara ta sitt ansvar så skulle allt lösa sig. Tänk om alla skulle kunna tänka som jag så skulle allt bli bra. Men det fungerade inte så. Jag var riktigt dålig på att kommunicera och skulle klara det själv. Och det finns fortfarande saker som jag har svårt att prata om även om det har gått 10 år. Men det finns små framsteg som gör att jag sakta men säkert blir bättre och bättre på att kommunicera. Om jag bara vågar att vara man och inte behöva klara allt själv.

Då kan jag vara en bonuspappa med allt vad det innebär.

/Thomas

Thomas Pettersson
Dipl samtals-coach
Verksamhetsutveckling
Utbildare i Aktivt Ledarskap För Bonusfamiljer Familjeträdet AB
www.familjetradet.com
info@familjetradet.com