Betty Åkesson

Galen trend, klockren mental kick eller en riktig hälsokur?

Genom lite nyfikenhet, en hel del beslutsamhet och några plötsliga tillfälligheter landade jag i kallbadens värld och efter en tid går mina tankar lite såhär;

Kallbad.

Som jag badar, har blivit ett beroende.

Tankarna stillas och känslorna stannar.

Iallafall för en liten, liten stund.

Känslan av att göra, att vara beslutsam.

Följa min egen väg, mot mitt mål.

Den slår det mesta.

Kan inte låta bli att älska stunden.

Men känslan kan mellan varven vara främmande.

Just för att det tidigare handlat om helt andra delar.

Då är pausen vansinnigt betydelsefull.

Varje extra andetag där i det kalla vattnet är ett andetag för mig.

För mina val.

Och med dom kommer energin, min energi.

Den som är min, inte någon annans.

Bara min.

Och den är värd allt.

Någon på arbetsplatsen utropar att det blivit en trend med kallbad. Att det är en ”fluga” som snart lägger sig. Trend eller inte så hoppas jag att den här ”flugan” håller i sig och att fler och fler ger sig själv möjlighet att testa.

Dessa bad gör något med det mentala mindsetet. Känslan av utmaning, beslutsamhet och ökad energi är svår att blunda för.

Sen kan jag inte låta bli att undra vem som tackar nej till kroppsliga effekter som kan komma av baden. Känsla av vakenhet, minskade spänningar, endorfin kick, minskad värk och trötthet, bättre immunförsvar, förbättrat stresstillstånd… Listan kan fortsätta en bra bit till men kanske skulle du bara se det som mitt sätt att övertala dig om att faktiskt ta dig ett dopp.

En effekt som för mig blev tydlig i takt med att mina bad blev kallare och dagarna mörkare var att jag plötsligt uppskattade väderväxlingarna vi har här i vårt land. Iallafall här i södra Skåne.

Under hösten och vintern kan det mellan varven kännas låååååångt till våren, till ljuset och värmen. Blåst, sol, regn, kraftiga vindbyar, vindstilla (ja, men nästan), mulet, grått, soligt igen, hagel, storm, dimma, blåst igen.

På något vis har kallbaden hjälpt mig att uppskatta vädret på ett sätt jag inte tidigare upplevt.

Att liksom bli ett med dagen, vädret och det som är.

  • Blåst, till gränsen till storm; bara att knyta fast packningen eller stuva in den under bryggan och springa i vattnet från stranden. Att hålla hårt i handduk och kläder blir en utmaning i sig…
  • Sol och lugnt vatten; bara njuta av att ta av kläderna, gå i vid stegen och sen njuta av att torka kroppen och klä den i mjuka kläder igen.
  • Hagel och vind; … mindre charmigt! Men känslan efteråt kan knappt beskrivas. Föreställ dig att du lite som Tarzan slår dig för bröstet… Bara testa!
  • Mulet, grått, disigt och ja du vet. Känslan efteråt är ”Jag erövrar allt”

För det magiska i alla dessa kallbad är att igen kan ta stunden av total beslutsamhet och närvaro ifrån dig. Känslan är faktiskt lite svår att beskriva.

Det är du och vattnet. Du och stunden. Du och din totala närvaro.

Inget annat!

Inför mina första dopp var det lite såhär;

Innan… ehhhh, hur tänkte jag nu…

Efter… jag måste göra det igen och igen och igen och igen

Hur baden påverkar just dig blir din egen upplevelse, erfarenhet och utveckling och det är det fina. För utöver att det är en enorm kick tror jag att var och en får ut just vad vi behöver av badandet.

Om inte detta fått dig att bli sugen på att testa tänkte jag mata ut lite trevliga fakta kring kallbadets effekter som kan vara spännande att läsa mer om.

Utmaningen; kanske det som fångat mig mest. Handlar egentligen om att vi beslutar oss. Beslutar oss för att göra och helt enkelt gör. Känslan som kommer därefter är svår att slå. Kaffekopps effekten adjö!

Endorfinkicken; precis som vid träning utsätter du kroppen för stress, kortvarig stress. Endorfiner utsöndras och vi mår bra.

Bruna fettet; Det här är intressant. Vi har två olik fetter i kroppen. Vitt fett och brunt fett. Det vita fettet lagras om vi äter ohälsosamt och motionen uteblir. Det bruna fettet är ”bra fett” och produceras vid kalla bad. Det bruna fettet hjälper kroppen att reglerar temperaturen och minskar även uppkomsten av vitt fett.

Lite tips på vägen

  • Klä dig i sköna, varma och mjuka kläder.
  • Vill du även doppa huvudet är en mössa underbart att ta på efteråt. Och doppar du inte huvudet är mössan skön att ha på under badet.
  • Andas, andas och andas. Försök motstå kroppens reaktion att vilja fly kylan. Sitt kvar i vattnet och andas lugnt. Blir du i vattnet, jobbar med andetaget och accepterar kylan är du på ett fantastiskt sätt i medveten närvaro.
  • Handduk x 2 är en bra grej. T.ex. en till kroppen, en till håret eller till att stå på.
  • Sen kommer du hitta dina egna varianter på hur du vill ha det. Bara kör!

Så. Är det då en galen trend som några utropar, klockren mental träning som andra hävdar eller får de kroppsliga effekterna helt enkelt tala för sig själv? Tänker att det kan få lov att vara precis vilket som eller rent av allt och mycket mer. Huvudsaken är väl att känslan och effekten skapar en längtan efter nästa dopp och nästa och nästa.

Ha det riktigt fint!

/ Betty


Betty Molnar Åkesson är en helt vanlig ovanlig lärare med intresset i individen, gruppen och relationer. Hon har en stark tro på att alla kan växa och nå fantastisk utveckling utifrån glädje. Med erfarenheter från skolans värld och idrottens värld, med allt från motionsnivå till tävlings/elitnivå, och tron på kraftfull utveckling valde Betty att vidareutbilda sig till stress- och avspänningspedagog. Betty driver företaget Ginkgoz. Som stress- och avspänningspedagog arbetar Betty med privatpersoner, företag, skola och föreningar.

Följ Betty på instagram @ginkgoz_


A N N O N S