Oscar Thellgren

Åh fy fan...

Det finns något starkt, modigt och sårbart hos Oscar som vi inte kan eller vill värja oss emot. En 19-åring med så mycket kloka tankar och funderingar. Mycket av sina tankar har han burit själv under en lång period. Burit tills det en dag blev för mycket för honom och han tog kontakt med en psykolog för att få hjälp med att hantera sin ångest och sina tankar. När vi frågar honom om han vill vara med på en intervju för att berätta om hur det varit för honom när hans föräldrar skiljde sig och träffade nya partners så tvekar han inte. För Oscar är det viktigt att fler får ta del av hans erfarenheter för att också kunna förstå hur det kan vara ur en ungdoms perspektiv.

För oss som intervjuar Oscar blir det en stund av insikter och vi är djupt imponerade av honom.

När Oscar var 9 år kallade hans föräldrar på honom och bad honom sätta sig i soffan för att de hade en sak de ville berätta. Oscar hade då länge längtat efter ett syskon och satte sig ner för att höra den glada nyheten. Istället berättar hans föräldrar att de ska skilja sig. Oscar kommer inte ihåg att han blev ledsen direkt. Han tyckte mer det var spännande. Många av hans klasskamrater hade separerade föräldrar så det var inget konstigt för honom.

I början bodde Oscar växelvis hos sin mamma och pappa men en period bodde Oscar mestadels hos mamma eftersom det var närmast skolan. Oscar valde aldrig sida. - Jag levde bara på, säger han och skrattar.

När Oscars mamma träffade och flyttade tillsammans med sin nya partner så började Oscar vara mer hos sin pappa då han fortfarande levde ensam. Oscar var van vid att vara ensam med sina föräldrar, vilket han inte längre var hos sin mamma.

Två år efter att Oscars mamma träffat sin partner så inleder även pappan en ny relation och helt plötsligt är Oscars vardag inte längre densamma. Ingenstans är han längre ensam med sina föräldrar som han varit van vid under nästan 10 års tid. Den här perioden i Oscars liv är svår berättar han. Han pratade inte med någon om hur det var utan han försökte stänga allt ute med resultat att han fick ångest.

Foto: Ingela Skullman

Hösten 2017                                                                                                                              

Under hösten 2017 kommer allt ifatt honom. Oscars pappa har då haft sin relation i ca ett halvår och Oscar orkar inte längre bära sina tankar själv och han bestämmer sig för att ta kontakt med en psykolog.

- Det är väl allt det som hänt, säger Oscar. Det blev för mycket. Hjärnan fick jobba för mycket. Det är inte värt att leva med ångest. Det tar så jävla mycket negativ energi och finns det hjälp så tar jag den, säger han. För Oscar gjorde kontakten med psykologen en stor skillnad.

Hur har det varit att leva i två bonusfamiljer? Vad är det tuffaste?

- Det tuffaste är att den lilla friheten försvinner typ, säger Oscar. Man kanske är van vid att gå runt i kalsonger men så är det två främmande människor i huset samtidigt. Då begränsas man lite. Det är jobbigt att det jämt och ständigt är främmande människor där som man måste anpassa sig till.

Oscar har svårt att se vilka fördelar det skulle kunna finnas med att leva i två bonusfamiljer. Han funderar länge och skrattar när han säger att det säkert finns några men att han inte kommer på dem just nu.

- Jag tänker inte så mycket på framtiden. Inte inom familjen och så utan tänker jag på det så handlar det mer om var jag ska ta vägen och hur mycket pengar jag ska tjäna, säger Oscar och skrattar.

Hur vill du att dina relationer till dina bonusfamiljer ska se ut?

- Usch, hur vill jag att det ska vara? Det har jag nog inte tänkt på. Jag får försöka låta tiden gå och se var vi hamnar, säger han.

När vi säger att det tar tid innan man har landat i en bonusfamilj. Upp till 5-7 år. Då utbrister Oscar spontant. - Åh fy fan. Då har jag hunnit flytta hemifrån innan det landat.

Känner man någon konkurrens i en bonusfamilj?

- Vissa stunder gör man väl det, säger Oscar. Har känt det vissa gånger. Har inga exempel på rak arm direkt. Men det finns där.

Oscar tycker det är viktigt att inte bonusföräldern kommer och tar för mycket plats och att låta barnen ha rätten till sin plats. För Oscar är det också en viktig del att man pratar om de förändringar som är på gång så att även barnen vet och inte bara de vuxna. Att det inte bara helt plötsligt bor någon hemma hos en utan att man pratat om att det kommer att ske.


Vad skulle vilja ge för råd till ett barn som bor i en bonusfamilj och som tycker det är svårt

- Prata med någon som du känner och som du känner att du har förtroende för. Det kan vara en vän, en kurator på skolan eller en psykolog.
- Ta din plats för det är fortfarande ditt hem. Tycker de inte om det så är det deras problem. Inte bli överkörd i sitt egna hem. Jag har försökt visa att jag har min plats. Att jag har rätt till den.

Vad har du för tips till någon som ska gå in i en relation där det finns barn?

- Ta det lugnt i början. ”Låt tiden smälta in” Gå inte för snabbt fram.


När vi tackar Oscar för att han tagit sig tid att delta i intervjun skrattar han bara och säger att det varit kul! Han har nog sett på oss att vi är imponerade av honom. Ibland satt vi tysta för att smälta det han satte ord på så fint. Hans mod. Hans klokskap. Oscar har inte en enda gång under intervjun lagt skuld på någon utan han berättar bara precis hur det varit för honom och utifrån sina erfarenheter. Det är starkt tycker vi.

Vi tar med oss mycket ifrån denna intervju och vi tycker du är grym Oscar!!! Tack!!

Lycka till med ditt liv och med dina relationer i framtiden.

Stina och Thomas Pettersson


Oscar Thellgren
Ålder: 19 år.
Bor: Hos mamma i Linköping och hos pappa utanför Linköping. Mamma bor tillsammans med sin partner och en bonusson, 19 år. Pappa lever tillsammans med sin partner och en bonusdotter, 14 år.
Gör: Målare