Aryel Walett

- ”Nu är jag svartsjuk.”

Orden som kom ur min mun stannade tiden för ett ögonblick mellan oss. Tills vi utan förvarning började gapskratta tillsammans. Det som tidigare varit en källa till gräl och jobbiga situationer blev med ens naket avslöjat och förminskat till något nästintill löjligt.

Vi hade kommit fram till att jobba med svartsjukan på detta sätt. Att klä av den naken istället för att låta den bära grodor som lätt hoppade ur mun och projicerades på varandra. Vi hade båda två blivit medvetna om att rädslan för att förlora den andre, att bli övergiven och sviken, kom inifrån och inte hade med vår relation att göra egentligen. För min personliga del grundade sig min svartsjuka i mycket tidiga svek i livet och jag hade kämpat länge med hur den påverkade mig och mitt liv i mitt nu. Det vore väl fasiken om gammal ”skit” i bägaren skulle få fortsätta rinna över och ta plats som en förstörande energi i min nuvarande relation!

Relationer är härliga, utmanande, utvecklande, stundtals skitjobbiga, påfrestande och fullständigt underbara!

Det sägs att det inte är något speciellt svårt att sitta ensam i en grotta och vara i balans. Det är först när vi går ut i världen och ska relatera till andra som vi riskerar att hamna i obalans. Som att det är där i relation till andra som vi ”triggas”. Jag tror på möjligheten till på utvecklingen i det. Att vi om vi är medvetna och har kännedom om hur vi fungerar och varför kan växa som människor tillsammans.

Du har dina livserfarenheter i ditt bagage och din partner har sitt i sitt.

Det kan vara en utmaning att hålla koll på sina egna pinaler i form av känslor och tankar som grundar sig på tidigare erfarenheter i livet. Men det är oerhört viktigt och absolut värt det! När vi förstår att känslor kommer inifrån och ingen annan än vi själva kan ta ansvar för våra egna har vi tagit ett stort steg för hur vi mår, går och står i ett förhållande.

Självkännedom – läran om hur du fungerar och varför.

När vi går in i en relation är det bra att ha med sig den där kunskapen om sig själv, lite mer på djupet. När jag träffar och stöttar par som väljer att boka Stubbetid® för sin relation grundar vi alltid med en kartläggning av individen. Varje människa är en egen individ som mår och fungerar bäst av att växa och utvecklas på sitt sätt, även i och med en relation. Att mötas i gemensam vision och värdegrund är viktigt och ännu viktigare är att den stämmer överens med den personliga. För att ingen ska riskera att överge sig själv och det som hon eller han vill stå för, växa i och skapa i sitt liv.

 

Kunskapen om och förståelsen för varandra ger utrymme till frihet

Frihet att växa och utvecklas personligt tillsammans. När jag vet vad min partner drömmer om, drivs av och vilka livsmål han strävar mot kan jag välja att vara där för honom i det, på mitt sätt. Jag kan fråga vad han behöver av mig, han kan fråga mig vad jag behöver av honom. Att öppna rum för de naturliga olikheterna ger oss chansen att komplettera varandra på bästa sätt. Liksom individen mår bra av att ha en vision med livet och därmed den närmaste tiden är det viktigt att relationen – paret – familjen – har sin. Värderingar, livsfilosofi, beteenden och hur väl vi lever de liv vi vill leva och stå för; det vi så att säga ”går före med” inför våra barn och andra människor som vi är viktiga för tjänar på att vi gör ett grundläggande arbete med det. Har man inte gjort det från början så kan man ta tag i det när som helst. Det är aldrig för sent.

Vad kan du göra för att underlätta din partners vardag?

Det är lätt att falla in i tanken ”What´s in it for me?” i alla typer av relationer, såväl professionella som privata. Vad skulle hända om alla parter, t.ex. du och din partner, vände på tanken och förhållningssättet och istället fokuserade på att ge, bidra, stötta, vara nyfiken, engagerad, närvarande och där för din människa på jorden? Risken för att inte få något själv dör med själva grundtanken.

- ”Vi har inte tid att tänka på oss själva, barnen måste gå först!”

Många jag möter i mitt arbete har fastnat i att överge sig själva och sina egna behov. När det i själva verket är en förälders skyldighet att se om sitt eget hus, fortsätta växa som människa, göra det där hon eller han drömmer om, vara sann mot sig själv och se till att göra det som behövs för att må gott! Och på så sätt gå före barnen, ha kraft att finnas där och vara ännu mer närvarande, med hela dig mer än ”bara” fysiskt. Era barns högsta önskan är att ni ska må bra och vara lyckliga så gör vad ni kan för att ge dem det!

  • Planera in tid tillsammans – för er själva – kontinuerligt i kalendern.
  • Fråga varandra vad ni kan göra för varandra – och svara på det!
  • Ge er själva och varandra utrymme till drömmar, visioner och mål som är personliga och hjälps åt att ge det möjligheter att bli verklighet.
  • Ta emot varandra.

Kärleken är en gåva som även den kommer inifrån. Dörren till den öppnas av din partner men den är din att fyllas av, förvalta och ge av. Du kan själv välja att låta den dörren stå öppen vad som än händer.

 

Foto: Ingela Skullman

Vill du få information om Stubbetid® för par kan du besöka Aryels hemsida här och kontakta henne på aryel@stubbetid.se

Aryel Walett, 55 år
Familj:
två vuxna döttrar, bonusman
Bor:
Uddevalla
Gör:
Arbetar med livs- och ledarskapsutveckling i sitt koncept
Stubbetid® - Tid för människan, livsuppdrag och självledarskap