Glada Par

Vi vill inte misslyckas fler gånger


Desirée Rova
Ålder: 34 år
Barn: Desirées dotter, Chanelle 9 år.
Bor: I Stockholm


Desirée Rova är en kvinna med mycket kraft, mod och engagemang. Desirée är också mycket handlingskraftig. Inte bara i sin yrkesroll utan även i sitt privatliv. Detta lyser igenom på ett härligt sätt i intervjun.

Desirée har nyligen träffat en ny partner och de har varit tillsammans i två månader. Så fort har det gått, säger Desirée och skrattar. Vi träffades via nätet. Att träffas via nätet innebär att de har haft tillfälle att prata en hel del med varandra innan de träffades. Desirée tycker att de har kommit varandra närmare på ett annat sätt.

Det var inte meningen att vi skulle bli tillsammans.

Det var inte alls såhär vi hade tänkt oss, säger Desirée. Vi pratade på nätet och vi var egentligen inte intresserade av en relation överhuvudtaget. Sedan hade jag en massa problem som jag behövde lösa och han ville hjälpa till. Han kom och hälsade på mig i Umeå och jag såg det mest som en kompisrelation. Men det blev något annat.

När vi skulle introducera varandra för våra barn blev det mer utifrån att vi var vänner fortsätter Desirée. Sen räknade barnen ut rätt snabbt att det var något annat. Min dotter såg att det tindrade lite grann i mina ögon, skrattar Desirée, och hon frågade också min partner om han var kär i mig. Man tror att man kan umgås som vänner men barn ser direkt om det är något mer. De känner av hur stämningen är. Man blir ju lite knäpp och galen av att vara förälskad så det är svårt att dölja.

Karta och kompass bestämde var vi skulle bo

Desirées och hennes partners framtida boende är inte enbart beroende på var de vill bo utan även var det fungerar bäst, helt geografiskt, utifrån var barnen bor. Desirées dotter bor i Umeå, partnerns dotter i Västerås och hans son bor tre mil utanför Södertälje.

Barnen får styra var vi ska bo och det kan inte vara för långt ifrån dem, säger Desirée. De tog fram en karta och började se ut lämpliga platser. Och nu har de bestämt att det får bli Stockholm och de har redan vunnit bud på en ny lägenhet.

Vi pratade snabbt om de svåra frågorna

Vi har pratat väldigt mycket om värderingar och barnuppfostran och synen på det. Jag har tidigare varit i en bonusfamilj och där sprack det på grund av att vi hade helt olika synsätt och värderingar, säger Desirée. Desirées nya partner kommer också från en tidigare bonusfamilj så båda har det med sig i bagaget.

Nu vill vi inte misslyckas säger Desirée. Nu vill vi göra detta riktigt bra. Och vi har pratat mycket om det och ställt oss en del frågor. Hur vill vi ha det? Hur tänker vi om framtiden?

Ekonomi är verkligen en sak att diskutera

Ekonomi är ett område som kan uppfattas som svårt och tråkigt att prata om. Inte sällan kan det också bli konflikter när man pratar om pengar och utgifter. Men för Desirée och hennes partner var det viktigt att ta diskussionen snabbt. Vilka rutiner har vi? Vilken standard vill vi ha? Vad ska pengarna räcka till? Vad är viktigt? Är det resor eller vardagslyx? Vad har vi för budget?

Man får verkligen gå igenom dessa frågor tidigt när man flyttar ihop vilket också är bra, säger Desirée. Ekonomi är verkligen en sak att diskutera. Jag har varit i relationer förut där det inte fungerat och lett till separation.

Så diskutera ekonomi tidigt för att slippa hamna i tråkiga diskussioner senare i relationen som kan förstöra förhållandet.

Att våga titta på sitt bagage

Vi lekte snabbt med tanken om att flytta ihop och då märkte vi att vi hade samma synsätt på saker och ting, säger Desirée. Hur vi ville bo, hur vi såg på framtiden, och mer och mer kom vi fram till att vi ville flytta ihop.

Desirée och hennes partner har haft många diskussioner under den korta tid de varit tillsammans. Frågor som man ibland inte har på många år eller behöver hanterar förrän man är mitt i dem. Men för dem har det varit viktigt att prata om svåra saker tidigt. Vi har höga krav på relationen så det har varit väldigt mycket prat om rädslor.

Vad har vi för rädslor? Vad har du med dig i bagaget? Vad kan komma att dyka upp? Vad är din största farhåga?

Det har vi varit väldigt noga med att ta upp och ta oss igenom, säger Desirée. Det är även viktigt med jämlikhet i relationen och att han ska få vara man och jag få vara kvinna. Det finns inget mer avtändande än när man blir den andres mamma eller pappa. Det måste finnas en balans. Det är jätteviktigt för annars tappar man attraktionen snabbt.

Vi har verkligen bra förutsättningar för en hållbar relation om vi kopplar bort våra känslor och ser på vår relation kliniskt säger Desirée.

Svartsjuka handlar om det man inte har

I olika relationer kan det finnas svartsjuka. Vi har diskuterat svartsjuka väldigt mycket. Gino kommer från en relation där det tog slut på grund av svartsjuka och han har varit väldigt öppen med att det här påverkat honom.
När man lever i en relation där en person är väldigt svartsjuk så kan man omedvetet ta efter vissa beteende, och det hände min partner, säger Desirée. Känslan av svartsjuka kan man bära med sig och även om det gått en tid så kan den komma i vår relation också.
Vi har bestämt att vi ska prata om det så snart det dyker upp. Då kan vi ta oss igenom det snabbare, menar Desirée.

Våra barn har börjat ringa varandra

Vi träffades tillsammans med barnen ganska snabbt och jag gillade min partners barn direkt. De är väldigt lika varandra, våra barn, säger Desirée. Det är ingen självklarhet att det är så. Man kan inte förvänta sig att någon annan ska tycka om ens barn men jag blev väldigt förtjust i hans barn. Jag ville direkt att de skulle bo hos oss på heltid, säger Desirée och skrattar.

Det klickade också väldigt bra mellan min dotter och min partner och hans barn. De har börjat ringa varandra och göra saker ihop. Vi har haft tur, säger Desirée.

Glada Par

Desirée Rova har startat tjänsten Glada Par. Det är en utveckling av Desirées innovation MyNeeds, som fick Innovationspriset 2013.

Inom MyNeeds arbetade Desirée med organisation- och ledarskapsutveckling och använde sig av ett testmaterial för att identifiera våra omedvetna psykologiska behov.

Kunderna inom MyNeeds började ställa frågor som kunde röra deras privata relationer. Exempelvis kunde det handla om personens partner fru eller barn. En del stod inför en skilsmässa och visste inte hur de skulle komma ur det på ett bra sätt. Då kunde de göra testet för att sen se vad som egentligen varit bekymret i deras relation. Det handlar om att man börjar förstå varandra på ett nytt sätt.

Från tanke till handling

Desirée anser att mycket handlar om att vi har olika behov och hur vi ska mötas i det. Att man inte ska försöka få den andra att bli som dig själv.

Personer jag träffade tyckte att det tog lång tid med parterapi och det skulle vara så enkelt att ha en digital lösning istället. Jag började googla på det men fann inget. Så jag bestämde mig för att utveckla ett eget verktyg istället.

För mig var det viktigt att det fanns någon slags forskningsgren bakom. Sen är inte det här svaret på allt såklart. Det är ett verktyg för att ha ett samtal och att vi kan se vad vi har för olika synsätt på vad som är viktigt. Och då kände jag att det här skulle verkligen behövas.

Det kan vara så skuld- och tabubelagt att en person i paret går och söker hjälp och den andra inte vill det. Tänk att kunna börja med en dialog med varandra hemma vid köksbordet. Sedan har vi märkt att de som använder sig av tjänsten inte är dem som har problem utan de som vill utveckla sin relation och som vill jobba proaktivt.

Du kan börja med dig själv och se vad du har för behov och sen kan du bjuda in en annan person om du vill. Men det är inget tvång att man måste bjuda in någon. Börja med dig själv och se vad du behöver och vill utveckla.

Hur går det till?

Gå in på www.gladapar.se. Där gör du en forskningsbaserad analys som tar 10 minuter. Du får en kostnadsfri profil som beskriver vad som är viktigt för dig i en relation. När du gjort den analysen kan du bjuda in en kompis, partner, barn eller kollega gratis via en länk. När de gjort sin analys får man upp bådas profiler. Sedan kan man gå vidare för att få en analys kring den relationen och skapa medvetenhet om hur man kan förbättra den. Den delen kostar.

Just nu får du 30 % rabatt på analysen om du anger koden Bonusmaman.


Tack för att vi fick intervjua dig!

/Stina & Thomas Pettersson