Ditt 2018

Johanna Nilsson heter jag. Är tillsammans med Pelle sedan 8 år, sambo sedan nästa lika länge och bonusmamma till två fina grabbar. De var 6 och 8 när vi träffades första gången. Och vips så har de växt om mig och blivit fina tonåringar.

Förutom att i det här numret skriva om Vörtbrödskärlek, familjesmärta och att ta hand om sig själv så delar jag här också med mig av 5 härliga steg för hur jag brukar samla ihop och utvärdera året när det närmar sig sitt slut.


På ett tomt och väldigt vitt papper.

Bara 39,90 på ICA

Det kostar inte mer än så. Kanske lite mer om du slår till på en sån där lång och större rulle med ritpapper - men då får du köpa den på IKEA. Så. Börja med just detta. Ordna papper. Vitt och tomt. Utan streck, linjer, rutor eller annat krimskrams. Kanske är du som jag och redan har sånt på lager där hemma. Eller så får du smyga in på barnens rum och sno några vita blad. Nåväl. Hur du hittar pappret behöver ju inte jag vara med och peta i.

  1. Skriv, skriv, skriv

Japp. Hela grejen är just precis det. Skriv! Allt vad du kommer på. Som hänt under året. Som berört dig. Som inte berört dig. Precis vad som helst. Bara skriv. Jag brukar tidskoppla det jag skriver. Men du gör såklart på ditt sätt. Tänk inte mer nu. Låt pennan komma igång. Sitt kvar och härda ut tills den rör sig och tills du knåpar för fullt på det som från början var ett vitt papper. Du ska inte ha någon som helst tanke här och nu kring vad du ska använda det du skriver till. Just do it. Skriv, skriv.

  1. …. och riv!

Ok. Håll i dig nu. Du ska snart riva pappret! Men vänta. Först ska du ta fram ett nytt sånt där helt tomt och vitt papper. Skriv, skriv om Ditt 2018 på nytt. Samma saker - om de fortfarande känns relevanta. Nya saker som kommer till dig. Och låt nu pennan även få sortera, kategorisera och strukturera. Kanske utifrån när under året sakerna hänt. Kanske utifrån vad för slags saker det handlat om. Feel free och gör på ditt sätt nu. Skapa moln, listor eller klustra sakerna på helt andra sätt. Go!

  1. Fikapaus (obligatoriskt)

Såhär lagom långt in i sammanfattningen av Ditt 2018 är det dags för en fikapaus. Fast om du inte kan låta bli så är det ok att fika samtidigt som du fortsätter skriva. Men fikapausen ingår och är viktigt. Så fika loss! På ditt alldeles egna sätt. Och passa på att fundera på vad din fikapaus säger om dig?

  1. Vad ser du nu?

Någonstans ungefär här brukar det bli tydligare hur det känns. Vad det handlat om. Vad det du skrivit har inneburit. Vad det lett till under året. Vad du lärt dig. Vad som blivit bra. Värdelöst. Vad som varit oväntat. Vad som känts löjligt kul. Vad som smärtar. Skriv! Skriv vad som känns. Vilka tankar du får. Vad som betytt allra mest. Vad som inte varit hjälpsamt. Gör små symboler. Hjärtan kanske. Stjärnor är roliga. Prickar, streck, ringar, blommor. Yes! Do it your own way vetja.

  1. Stora lärdomar och viktiga intentioner

Nu kanske du känner att men, herregud nu räcker det väl? Ja, om du tycker det så kanske det är nog nu. Kanske känner du att Ditt 2018 landat och samlats ihop tillräckligt. Eller. Så har du fått mersmak. Isåfall skulle jag rekommendera dig att knåda dina allra största lärdomar. Vad har 2018 lärt dig? På alla de sätt? Och… Utifrån dina lärdomar - vad vill du ha för intentioner för nästa år? För Ditt 2019? Fundera på ditt sätt. Ta dig tid. Sov på saken. Och skriv eller skapa sedan plats (på nya papper) så att dina intentioner för året som kommer verkligen syns och känns.

Mmm!

I love this. Hoppas du känner likadant som jag kring de 5 stegen. Varmt och hjärtligt lycka till!

Johanna


Johanna är bonusmamma till två grabbar, bor i Stockholm och driver företag Pausera där hon arbetar med coaching, handledning och utbildning. Hon har utbildningserfarenhet  inom pedagogik, professionell coaching, Motiverande samtal (MI), PREP - friskvård för par samt grupp/ledarskap och projektledning. Johanna har en fascination för fika och bakning, att våga stanna upp och för att ta en välbehövd paus.

Vill du boka Johanna så gå in på www.pausera.se