Emma Johansson

Emma Johansson heter jag och är utbildad beteendevetare och kognitiv coach. Jag är verksam i Malmö till största del men även i Kungsbacka.

Jag arbetar till stor del med samtal, föreläsningar och kurser riktade mot föräldrar till explosiva barn, men även med coachande samtal som fokuserar på personlig utveckling och förändring. 


Ge oss alla en dos av Tabita så vi är bättre rustade mot den sociala skammen

Att känna stress för andras blickar och tankar är väl något man som förälder känner till och från hela tiden. För oss som har barn med utmanande beteenden är detta ständigt närvarande. Det kan ofta kännas som vi kämpar och slåss inom husets fyra väggar, vilket är tillräckligt. Att sen även slåss med skammen från skola, förskola, andra föräldrar, släkt, vänner och människor i övrigt kan ibland suga ur den där sista energin.  

Att upprepat tvingas bära ut sitt barn från klassrummet. Att när andra tittar på få ta emot slag eller sparkar från sitt barn, fula ord kastade efter sig. Att prata med andra föräldrar om konflikter där deras barn hamnade emellan. Att få samtal efter samtal från rektorn tills man inte längre orkar svara. Att få blickar när man gör för lite och blickar när man gör för mycket. Den där konstanta rösten som gör att du gång på gång ifrågasätter dig själv och ditt föräldraskap. 

Det som nästan uteslutande är anledningen till att jag tvivlar på mina strategier, byter förhållningssätt mitt under pågående konflikt, blir inkonsekvent eller otydlig är att jag börjar väga in just detta, den sociala skammen. Det är inte det att mina strategier inte fungerar utan det är den ekande rösten av ”vad ska andra tycka och tänka om mitt sätt att bemöta honom?” Det är då det blir fel. Det är då jag gör bort mig, eldar på konflikter, stressar honom och stressar mig.  

Så, för mig är den här aspekten så grundläggande i hur vi kommer lyckas med olika strategier i barnuppfostran specifikt, men i livet i stort. Att hitta verktyg för att bygga styrka i sitt föräldraskap. Att dela med andra i samma sits och att på så sätt kunna stå på sig och bygga sin trygghet kring det bemötande du väljer. 

Många föräldrar intygar att denna delen av mina föräldrakurser är det som ger mest, att diskutera och lyfta på locket till den skamliga känslan av att inte lyckas som förälder. Känslan av att inte lyckas att åstadkomma en lugn och bra miljö för sitt barn på det sättet som så många andra. Att få släppa lite av den där tunga ryggsäcken som vi släpar runt på. Själv så älskar jag Tabita, en karaktär av Mia Skäringer. En energi av ” här är jag! Jag står upp för vad jag behöver och vill ha utan skam. Jag är inte perfekt men jag är äkta, och allt är inte så livshotande och farligt, så ta det lugnt och skit i vad folk tycker” Hon är min påminnelse om just den känslan jag strävar efter och försöker mata mig själv med. För jag vet att det är det jag behöver för att orka stå kvar i övertygelsen om att mitt lågaffektiva bemötande är precis det min son behöver.  

Emma Johansson, Godgrund 

www.godgrundsamtal.se  

Följ mig på Facebook: Explosiva barn, Godgrund