Ny bonusfamilj och gamla tradition 

Jag minns den fortfarande. Första julen med min nya man. Inget var som det brukade vara. Traditionerna var brutna. Vanorna som suttit i ryggraden satt inte kvar längre. Det var annorlunda, bra, smärtsamt och härligt. Tankar som kom och gick. Tänk om han hellre skulle vilja vara någon annanstans. Tänk om han hellre skulle vilja vara i sina gamla traditioner. Med sina gamla vanor. I allt detta skulle vi hitta vårt sätt att tillbringa julen tillsammans. Hur, med vem och på vilket sätt skulle vi fira. Allt var nytt. Barn, tradition och färgen på kulorna i granen. Skulle vi ens ha en gran?

 

Att vara bonusförälder kan vara svårt
Ännu svårare kan det vara när det kommer till jul, nyår och andra högtider. För många är julen och högtider en stressig tid. Det finns många förväntningar och traditioner. För en del beror stressen på att du inte vet vad som förväntas av dig. Hur ska julen vara? Gamla och nya traditioner ska slås ihop. Äter man sillen före eller efter Kalle Anka? Ser man ens på Kalle? Ska det vara röda eller silverfärgade kulor i granen? Vems tur är det att ha barnen på julafton? Ska jag köpa julklappar till min partners barn? Kommer de att köpa julklappar till mig? En del av oss vill gärna förbereda oss och ha en plan A och kanske även en plan B och C. Men i år kan du göra en skillnad genom att bli medveten om vad du gör och vad du inte ska göra för att få en mer fridfull jul.

Hopp, förväntningar och bristande kontroll

Som bonusförälder, finns det så många saker som redan är utom vår kontroll. Det vi kan kontrollera är våra förväntningar, beslut och beteende. Det vi inte kan kontrollera, hur gärna vi än vill, är vår partner, deras ex och deras barn. Jag lovar om du släpper dina höga förväntningar och krav på att uppfylla alla andras förväntningar så kommer du vara glad och lycklig nästan ända fram till Nyår. Var uppmärksam på vad du kan och inte kan kontrollera och släpp det du inte kan.

Detta är särskilt utmanande när vi är i situationer då vi känner att vi har ett ansvar för andra och de inte lyssnar på oss. Det är viktigt att komma ihåg att konsekvenserna av andra människors beslut och beteende (som din partners, ex-partners, dina bonusbarn) inte är ditt ansvar. Vi har fullt upp med att ta ansvar för oss själva.

Fokusera på hur du kan förändra dina tankar, uppfattningar och beteende i relation till vad som händer- och som inte händer- runt dig. Med detta menar jag att ta ett steg tillbaka och till exempel låta din partner ta hand om barnens julschema tillsammans barnens andra förälder.

Helt ärligt – det du gör är mer än tillräckligt. Så nästa gång du känner att du behöver styra upp mer kring julen, stanna upp. Fråga dig själv om du försöker skapa kontroll över något som du inte har kontroll över.

Jag är så stressad inför jul!

Om planeringen inför julfirandet får dig att känna dig stressad så kanske du försöker planera saker som är utanför din kontroll. Om du vill ha realistiska förväntningar och planer så finns det två lösningar. Sluta forcera eller kontrollera det som sker genom att fråga dig själv, ” Är detta verkligen mitt ansvar”? Titta på listan för att se om det är ditt ansvar eller inte.

Det du har ansvar för:

  • Dina idéer och övertygelser
  • Dina ord och handlingar
  • Ditt beteende (snällt/elakt)
  • Konsekvenserna av dina val

Det du inte har ansvar för:

  • Andras idéer och övertygelser
  • Andras ord och handlingar
  • Andras beteende (snälla/elaka)
  • Konsekvenserna av deras val

Fråga dig själv. ”Är detta mitt att kontrollera”? Eller ”Är det mitt ansvar”? Om du blir osäker så kolla ”checklistan” och se om det är ditt ansvar. Att läsa den kan göra att du minskar din stress och oro. Det samma gäller om du har svårt att släppa taget om orealistiska förväntningar eller har ett behov av att kontrollera situationen. Läs listan igen!!

Känner du fortfarande att du försöker kontrollera något som inte är din ensak, stanna upp stund. Se på saken från olika håll och fundera på om du har fastnat i ett problem. Gör vad du kan göra för att hantera det. Om din partner har tagit beslut som du inte är överens om, försök vara Ok med dem istället för att hamna i en konflikt.

Kontrollera din reaktion – och dina förväntningar – genom att tänka på vad du säger, hur du agerar och hur du beter dig. Ta ansvar för dina handlingar och släpp det. Även om det kan vara svårt att släppa taget så är kanske inte det viktigaste att du har rätt utan att du behåller ditt inre lugn och kan fira en riktigt God jul.

Jag önskar dig en lugn och fridfull jul!

Stina Pettersson

Stina Pettersson, samtalsterapeut på Familjeträdet. Arbetar med inriktning mot bonusfamiljer. Erbjuder samtal via telefon och/eller e-mail. Utbildare i föräldrastödsprogram för bonusföräldrar, Aktivt ledarskap för bonusfamiljer. Du hittar Stina på www.familjetradet.com eller på instagram: @familjetradet eller på Facebook/Familjeträdet

Foto: Ingela Skullman