Penny Petersson

Lyckan i att fira jul två gånger

När jag växte upp som bonusbarn såg jag det som att jag hade två familjer, mammas familj och pappas familj, och jag och min syster blev förflyttade däremellan. Det var en ständig oro att någon skulle bli ledsen eller arg om jag pratade för mycket om bonusföräldern, om bonusföräldern gav mig en present jag var glad över, eller om bonusföräldern var med och hämtade upp oss varannan vecka.

Som barn var det här med att fira jul en av de jobbigaste perioderna när man levde i en bonusfamilj

Från det att jag var sex år gammal så delades julen upp mellan mina två olika familjer, en fick julafton, ibland juldagen, och den andra fick annandag jul. Nästa jul bytte mamma och pappa och jag och min syster fick fira julafton med den andra familjen.

När det började närma sig jul så kom ångesten smygande för jag visste att jag borde försöka hålla koll på vad jag önskade mig av de respektive familjerna, för jag ville inte göra mamma ledsen om bonusmamma redan hade gett mig samma sak.

Jag försökte undvika ämnen som ”hur ska ni och mamma fira jul i år?”, för jag var rädd att pappa skulle bli ledsen om jag sa att vi skulle fira med bonuspappan.

Jag fick också en bild framför mig hur den andra föräldern skulle sitta helt själv på jul, och det kändes det som att det var mitt fel.

Det var inte bara jul som var ångestgivande, utan också dagarna efter jul. Alla dessa nya, underbara leksaker – var det okej att ta med sig leksaken jag hade fått av bonusföräldern till den andra familjen? Eller tillhörde leksaken bara den familjen där den bonusföräldern existerade? Skulle mamma vilja se vad jag hade fått av bonusmamma eller skulle hon bli arg?

Många människor verkar tro att barn inte förstår, att dom inte känner av, och att dom inte har utvecklat en kontakt med sina föräldrar på ett djupare plan. Oron över att göra mamma eller pappa ledsen för att jag faktiskt tyckte om bonusföräldern och ville fira jul med hen var så påfrestande att jag undvek konversationer där hen kanske skulle komma på tal.

Alla föräldrar vill det bästa för sina barn och att hålla en neutral konversation angående bonusfamiljer kan hjälpa mer än man tror. Svartsjuka, svek, sviktande självförtroende, övergivenhet, oavsett vad den ena förälder känner gentemot den andra och hens partner borde aldrig gå ut över barnen.
Istället borde ord som acceptans, upplyftning och stöd ta ledning och bygga en bra grund för barnet i förhållande till bonusfamiljen. Inte dra sig undan, bli arg, eller abrupt avbryta när ens barn börjar prata om ”den andra familjen”, för att man har ett sårat ego.

Dina barn älskar fortfarande dig, oavsett om du inte gav dem det de ville ha allra mest i julklapp.

Istället för att göra det till en obekväm situation för barnet borde alla parter göra sitt bästa för att få barnet till att känna att hen är lyckligt lottad (gynnad) av att få fira jul två gånger.  Med dubbelt så mycket kärlek, respekt och stöd. Julen kan antingen vara den bästa tiden för ett barn, eller något som ger hen ångest återkommande år.

Penny Petersson


Penny Petersson, 28

Familj: Mamma, pappa och syster i Sverige, pojkvän i Kanada
Bor: Kanada
Gör: Driver Wellbeing by Penny med fokus på kost och hälsa

Instagram

Facebook

Hemsida