Torgny Steen

Du måste inte träna – men du behöver vara fysiskt aktiv en stund varje dag. 


Tillhör du den lilla andelen av Sveriges befolkning som redan rör dig minst 30 sammanhängande minuter  om dagen kan du sluta läsa här. 

 
Tillhör du den  förkrossande majoritet som börjat, slutat och försökt om och om igen men fortfarande knappt rör dig 30 minuter om dagen, då är den här krönikan till DIG

Hösten lägger sig som våt tung filt över skog, hav och land. Det är mörkt när du går till jobbet och ännu mörkare när du äntligen kommer hem igen. 

Goda intentioner till trots, det kan vara svårt att släpa sig till gymmet eller ut i skogen mellan jobb, handlande och lagande av middag innan barnens aktiviteter kallar.

Träningströskeln riskerar bli onödigt hög, nästan oöverstiglig. Kanske är det inte så underligt att 50 procent av gymkorten förblir outnyttjade under året …?

Känner du igen dig? Då har jag riktigt goda nyheter till dig; du behöver inte träna för att leva och må bra. Det räcker långt om du är fysiskt aktiv helst totalt 60 minuter varje dag.

Två livsviktiga aktiviteter du bör ha koll på: 

  1. Ditt stillasittande: Stillasittande (Räknas som aktivitet av forskarna idag …?) är livsfarligt och lär skörda lika många offer som rökning varje år. Studier visar   att den som dagligen spenderar mer än tio timmar på baken löper två och en halv gånger högre risk att dö i förtid jämfört med personer som sammanlagt sitter mindre än sexochenhalv timme per dag.För att minska stillasittandets negativa hälsoeffekter behöver du var 20-30 minut bryta stillasittandet framför TV:n, datorn och under mötet.
     
  1. Dina fysiska aktivitet: Hälsovinsterna är stora för fysisk aktivitet redan på låg intensitet (vardagsaktiviteter som att gå, hushållsysslor etc). Genom att varje dag ersätta en halvtimmes stillasittande med lågintensiva vardagsaktiviteter minskar du risken att dö i hjärt–kärlsjukdom med 24 procent . Att ersätta stillasittandet med en rask promenad eller träning med lite högre intensitet, har förstås ännu större effekt; tio minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet varje dag minskar risken för hjärt– kärlsjukdom med 38 procent, 30 minuter om dagen minskar risken med hela 77 procent.  

Så kom ihåg, det finns bara EN fysisk aktivitet – den som faktiskt blir av.

Motivation suger – självledarskap duger.
Som föreläsare händer det att jag möter människor som går på den ena inspirationsföreläsningen efter den andra för motivation. 

Problemet är att motivationen håller en vecka, två i bästa fall tre veckor ... Sedan halkar de tillbaka i gamla hjulspår. 

Det är då ditt självledarskap behöver komma in i matchen. Du behöver helt enkelt bestämma dig för VAD du vill uppnå och VARFÖR. Därefter behöver du skapa tydliga och hållbara RAMAR (vanor, ritualer, din livsfilosofi) som hjälper dig hålla i och skapa en ny rutin.

Om du kan du gå 500 meter, gör det tre – fyra gånger i veckan. Om du kan springa en kilometer, gör det tre – fyra gånger i veckan. Om simning är din grej, gör det. Hugger du ved, gör det några gånger i veckan. Är du ute med hunden några gånger om dagen (Lite svettig om jag får be …), fortsätt med det.

Varför vänta till nyår när du redan idag kan börja med en liten förändring, ett så kallat ”2-gradersskift”. En förändring så liten att du är helt säker på att kunna genomföra den konsekvent i minst 90 dagar för att få den utveckling du vill.

Starta på din nivå med siktet tydligt och klart inställt på att i första läget komma upp i 30 minuter varje dag, gärna ännu mer förstås. Oroa dig inte för att röra dig för mycket, våra kroppar och knoppar är gjorda för och behöver rörelse flera timmar om dagen.

Om du är lite snäll mot dig själv kan just den här hösten och vintern bli en hoppfull början för dig som på riktigt vill komma igång med sunda rörelsevanor. 

Move.Live.Love,

Torgny Steen 


Torgny är företagsledaren som i 25 år satte medie- och mötesindustrin i rörelse. Efter att ha räddat ett av familjens fyra barn från utanförskap i skolan hoppade han av tryggheten för att som Changemaker ge sig in i kampen MOT långvarigt stillasittande. Han har skrivit boken om rörelser och hjärnan, håller kurser och föreläser om hur lust, rörelse och ledarskap hjälper människor i skolor och företag i Norden till smartare lösningar och friskare utvecklingsmiljöer.

Webbsida 
Blogg
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube (Spellista med mina Torsdagsrörelser hittills)