Johanna Nilsson

Storstädning i skafferiet

Johanna Nilsson heter jag. Är tillsammans med Pelle sedan 8 år, sambo sedan nästa lika länge och bonusmamma till två fina grabbar. De var 6 och 8 när vi träffades första gången. Och vips så har de växt om mig och blivit fina tonåringar.

Det började vid årsskiftet
Jag vill dela med mig av en berättelse. Och drömmer mig tillbaka till årsskiftet. Det var fyra dagar med extra mycket tid hemma. Med mig själv. Sambons tonårsgrabbar hos sin mamma. Sambon på jobbet. Och jag var ledig. Eller, ledig och ledig. Jag passade på att städa på en av mina absoluta favvoplatser här hemma. I skafferiet. Jag storstädade. Sådär riktigt härligt rejält. Som en slags fantastisk nyårspresent till mig själv!

Ljuvligt mys
För jag älskar verkligen att städa. Och jag älskar att baka. Love it! Så att städa i skafferiet där alla bakingredienser finns - det är verkligen ljuvligt. Det känns så mycket roligare och enklare att baka och använda allt från skafferiet när det syns vad som finns där och allt har sin egna mysiga plats därinne.

Min sambo ler och skakar på huvet åt mig. Att jag gillar bakning kan ha förstå och han och grabbarna blir överlycklig när jag bjuder dem på hembakt. Men att jag gillar att städa. Det förstår han nog inte riktigt. Han tycker att jag är lite knäpp.

Harmoni men på olika sätt
För honom är städning ok och nåt han uppskattar mycket när det väl är gjort. Ibland trivs han bra oxå under tiden själva städningen sker, absolut. Men han dammsuger inte med ett jubel och längtar inte med iver efter städningen. Det gör jag. För honom är det inte graden av renlighet som är viktigast här hemma. Det är harmoni och tid med varann som är topp prio för honom. Städningen är inte hans prio när annat skaver och frestar på. För mig är det annorlunda. Det kan vara just städningen som gör mig harmonisk.

Det blir lugnt
Att städa gör mig helt enkelt lugnare. Det är en hel del att hantera och förhålla mig till här hemma i vår bonusfamilj. Även med 8 år tillsammans i bagaget så är det många känslor, saker, tankar, grejer och händelser som berör. Och då är det så skönt att ha egna grejer jag fokuserar på. Som ger resultat med mervärden som hör ihop med min stora passion - bakning och fika. Och som både sambon och de yngre värdesätter massor att få smaka på.

Röd och gul och det är ok
Jag är en sån person som tycker om när det är städat. Jag tror det är viktigt att få vara mig själv. Och att allt inte kan eller ska justeras eller analyseras för mycket. Om ni känner till det här med färger och personlighetsprofiler så kan jag berätta att jag är väldigt röd. Och gul såklart. Jag gillar att röra på mig och använda kroppen. Är en aktiv person som gillar när saker händer. Och det är så himla schysst att se resultat - och det syns helt klart resultat i ett skafferi efter en storstädning.

En annan sak som är så fiffig med att städa och se och känna lugnet och glädjen från resultatet är att kreativiteten kommer till mig då. När det är fräscht, tydligt och ombonat. Det gillar jag massor och det betyder allt för mig. Att släppa kreativiteten loss är nämligen min ledstjärna under 2019.

2019 - kreativiteten ska flöda!
Vilken är din? Jag hoppas att ditt 2019 startat som du önskat. Och att du landat i vad som gör dig lugn, glad och kreativ. Kanske kan min krönika från Bonusmamans nummer 4 (december) hjälpa till annars - utifall du skulle vilja samla ihop dig själv och hitta vad som är viktigt för dig. Det kan vara lika värdefullt göra om igen under året, som i början. Och kom ihåg att ge plats till fikat också då. Det är ju en så viktig del i det hela för att samla kraft och trivs under tiden.

Tack för att du läst! Jag blir så glad av det. Och jag hoppas du gillade min berättelse om storstädningen i skafferiet här hemma hos oss.

/Johanna


Johanna bor i Stockholm och driver företaget Pausera där hon arbetar med coaching, handledning och utbildning. Hon har utbildningserfarenhet  inom pedagogik, professionell coaching, Motiverande samtal (MI), projektledning, PREP - friskvård för par samt grupp/ledarskap. Johanna har en fascination för fika och bakning, att våga stanna upp och att ta en välbehövd paus.

Vill du boka Johanna så gå in på www.pausera.se.

Johanna är även med och driver ICF Coachpodden med syfte att ge röst åt professionell coaching och ICF.