Maria Åkesson

Mamma

Jag är adopterad. Jag kom till Sverige som liten bebis (10 månader).

När jag var liten sa jag alltid att jag hade tre mammor; min mamma, min biologiska mamma och min dagmamma.

Om jag är lik min biologiska mamma vet jag inget om, men jag är väldigt lik min mamma Ingrid och ju äldre och klokare jag blir ju mer lik henne blir jag. Min dagmamma Gurli har självklart också haft en stor inverkan på mig eftersom det var hos henne jag spenderade dagarna som liten.

När jag fyllde 26 år eller rättare sagt strax innan (jag fyllde år på BB två dagar efter min äldsta dotter kom till världen) så blev jag själv mamma. Och jag har sedan dess fött ytterligare tre barn. Jag har tre barn med en pappa och ett barn med en annan pappa.

2009 (året innan jag födde min yngsta dotter) blev jag bonusmamma till en liten pojke på 2,5 år. Mitt första möte med honom blev inte alls som jag hade tänkt mig. Enligt min erfarenhet så brukade barn älska mig och tycka att jag var rolig. Men den här lille killen var inte lika lättflirtad. Genom åren som jag var hans bonusmamma (nästan 7 år) så har vår relation varit mer som min och min dagmammas kan man säga.

Jag har tagit hand om honom enligt konstens alla regler och alltid räknat in honom i barnaskaran och gett honom lika mycket tid och saker som de andra barnen. Men vi var aldrig fysiskt nära eller innerligt hjärtliga. Min rädsla för att förlora honom hindrade mig från att helt släppa in honom i det innersta rummet.

Så ironiskt nog var det inte förrän hans pappa och jag gick isär som jag verkligen kände hur mycket min bonusson betydde för mig och de gånger jag nu ser honom kan jag ge honom den fysiska närheten och innerligheten som jag kanske missade i mitt bonusmammaskap.

Han har nu en ny bonusmamma och jag träffar honom väldigt sällan. Jag hade önskat att jag hade fått mer tid med honom men mellan att han ska hinna träffa de nya nyckelfigurerna i sitt liv så finns det inte mycket utrymme för en före detta bonusmamma och det kan göra lite ont i hjärtat ibland.

Men jag försöker ändå förmedla till honom att han alltid är välkommen och jag myntade även orden plusmamma och plusson för att understryka att han fortfarande känns som någon väldigt speciell för mig och att jag räknar in honom närmast mitt hjärta.

Numera är jag då alltså inte längre bonusmamma utan jag är den biologiska mamman i en bonusfamilj. Mina fyra barn har en bonuspappa, Martin. Jag känner att jag har en enorm hjälp av att jag en gång själv varit bonusförälder och från dag ett har jag släppt in Martin i föräldraskapet på det sätt som jag själv hade önskat bli insläppt.

Martin har flertalet gånger uttryckt sin tacksamhet för just det, att han blev räknad med som förälder redan från början och har beskrivit det som en av framgångsfaktorerna i att han har haft en behaglig tillvaro som bonuspappa.

Väldigt sällan gör jag skillnad på Martins roll som bonuspappa och de andra pappornas roller som biologiska pappor. Endast utifrån den aspekten att jag inser och accepterar barnens olika relationer med respektive pappor.

Jag ser ett värde i att räkna med alla de vuxna som står för den omedelbara omvårdnaden och känslomässiga närheten till barnen och jag kallar alla för föräldrar (Martin, min yngsta dotters bonusmamma, de biologiska papporna, min plussons biologiska mamma, hans bonuspappa).

Vi är alla barnens föräldrar och vi fyller alla olika funktioner i deras liv och deras uppväxt.

Det är min fasta övertygelse att det krävs en by att uppfostra ett barn (ett gammalt afrikanskt ordspråk) så varför inte se nätverket runt barn som växer upp i bonusfamilj som en liten by. En by som bör ha samma mål; att uppfostra och älska alla barn i byn tills (och så klart även efter) de står på egna ben och bildar sina egna byar.

/Maria Åkesson

Podcaster i podden ”Bonuspappan & Plusmamman”


Maria Åkesson, 42
Familj: Marias barn Saga (16 år), Lycke (15), Yva-Linn (14), och Helle (8). Helle har inte samma pappa som sin tre äldre syskon. Även Helles storebror på pappas sida är en del av familjen, men bor i Örebro.
Bor: I Varberg.
Gör: Maria är rehabassistent för åldringar och funktionsvarierade. Tillsammans med Martin driver hon podden Bonuspappan & Plusmamman