Betty Åkesson

Den nakna hälsan

Vad är hälsa?

I flera år har jag, och kanske fler med mig jagat känslan av perfektion. Maskinen kroppen ska orka i vått och torrt. Jag har jagat känslan av ork och känslan av styrka. Att orka springa, kanske utan att tappa andan när barnen lärt sig cykla. Kunna hoppa studsmatta utan att dra på mig nackspärr. Skjuta skott efter skott på mål, men slippa sträckning i ljumsken. Jobbat för att ha styrka att ta mig igenom något härligt lopp för att i mål ta emot applåder och en glittrande medalj. Jagat känslan av att ha en kropp som inte bara känns stark utan även ser stark ut. Är inte det höjden av hälsa? Här har ni mamman som orkar i alla lägen! Tränar hårt och äter hälsosamt!

Vad händer sedan när värden ruckas? När något annat än det jag förväntat mig drabbar och livet slår till på riktigt. Då kan hälsans värden golvas och i explosionsartad kraft ifrågasättas. Jag börjar om.

Så, vad är då hälsa?

Kan det vara att ha ett förtroende till kroppen, hela kroppen. Någon form av tillit. Att skapa mig en vän som stöttar i alla lägen. Jag tänker faktiskt även på mjukdelarna. De delar jag har på insidan, tankarna och känslorna. De som gör att jag är jag. De jag faktiskt kan påverka minst lika mycket som möjligheterna till att putsa kilometertiden under löprundan. Kan vi fokusera lite på dem, i kombination med konditionen, musklerna och den hälsosamma maten? Kan vi prata livsenergi i samtalen där de inre mjukdelarna får möta det yttre skalet? Där helheten kan få mig att lyfta. För vad är ett stabilt flås utan skrattet från magen? Vad är musklerna utan hjärtats lugn? Hur värderar jag benstyrkan i förhållande till känslan av närvaro? Kan en fast rumpa mäta sig med inre harmoni? Hur långt eller snabbt behöver jag springa för att sorgen och ilskan inte ska hinna ikapp?

Jag vill prata om vikten av en helhet!

Där hälsa får komma att handla om inre harmoni, en stark och hållbar kropp och varaktig frid!?

Livet slår till

Livet slår till hos oss alla på olika sätt, olika glatt, lätt, tufft eller hårt och vid olika tidpunkt. Då tänker jag såhär;

Om jag blandar nyfikenhet med mod.

Ärlighet med ilska.

Ensamhet med skratt.

Oro med lyhördhet och tårar med respekt.

Om jag rör runt och stannar upp. Blir i tystnaden. Blir i bruset. Vågar känna. Vågar lyssna. Vad hör jag då?

På vilket sätt visar sig hälsa för mig? Om jag vågar mig in i att bli som en forskare i mig själv, öppnar upp för att se nya perspektiv och provar nytt. Vad visar sig då? Kanske krävs det mod och även en del tålamod. För det kan nog ta lite tid, men jag tänker att det är väl investerad tid. Här någonstans tror jag på det magiska, det magiska i att om jag öppet och ärligt vågar se hela mig. Se mitt inre som faktiskt påverkar hur min kropp mår och att min kropp omvänt påverkar hur jag inombords mår. Då vet jag och jag känner vad jag behöver för att uppnå en hållbar hälsa - på alla plan. Här kan jag utveckla. Här kan jag förändra. Jag vill ärligt följa den känslan. Känslan som får mig, min maskin till kropp, att må bra. Där hela jag fungerar. Där känslan får mitt ansikte att le, magen att krampa av skratt och det bubbliga bubblet flöda ikapp med energin. Den smarriga röda smoothien får väcka mig till liv samtidigt som den efterlängtade löprundan äntligen blir av. Jag kanske inte får den snabbaste tiden men fasiken den skönaste rundan på länge. Jag vill ge mig ut på min longboard och känna hur vinden blåser i mitt hår. Kanske stanna vid en plats jag tycker extra mycket om, bara för att se på allt som finns runtomkring mig. Där vill jag bli och där vill jag stanna. För att utvecklas, för att må bra och fungera bättre. Jag hoppas du är med mig i tanken, tanken om den hållbara jag. Här kan vi tillsammans snacka en massa härlighet. Här kan vi bli!

Saker jag ofta funderar kring utan att värdera är:

  1. Har jag tillräckligt med tid för eftertanke i mitt liv?
  2. Brukar jag lita på min magkänsla?
  3. Om kroppen vore en energibehållare, hur välfylld är min?
  4. När känner jag mig som mest hemma i min kropp?

Fundera gärna kring dessa frågor, utan att på något sätt värdera vad du tänker eller känner. Bli bara i vad som känns i dig. Här och nu.

Vi hörs i nästa nummer.

/Betty


Testa den goda, röda smoothien!

Recept 4 personer

2-3 äpplen   

3 rödbetor

1 citron

7 cm ingefära

2 dl frysta hallon

1 dl granatäpplekärnor

4 dl vatten

Dela äpplena och ta bort kärnhuset. Tvätta rödbetorna och skär bort ändarna, dela i mindre bitar. Skala citronen och skär bort det vita köttet. Skala ingefäran och skär i bitar.

Mät upp hallon och granatäpple. Lägg allt i mixern, häll på vatten. Mixa.

Smaka av och späd eventuellt med mer vatten efter smak.


Betty Molnar Åkesson är en helt vanlig ovanlig lärare med intresset i individen, gruppen och relationer. Hon har en stark tro på att alla kan växa och nå fantastisk utveckling utifrån glädje. Med erfarenheter från skolans värld och idrottens värld, med allt från motionsnivå till tävlings/elitnivå, och tron på kraftfull utveckling valde Betty att vidareutbilda sig till stress- och avspänningspedagog. Betty driver företaget Ginkgoz. Som stress- och avspänningspedagog arbetar Betty med privatpersoner, företag, skola och föreningar.

Följ Betty på instagram @ginkgoz_


A N N O N S