Jeanne Johansson

Lets talk about Sex

Ja låt oss prata om SEX. På riktigt. Låt oss reda ut varför det ofta är så laddat med känslor. Positiva känslor och negativa känslor. Vad är det med Sex som är så viktigt att det berör oss så intensivt och intimt? Varför är det ofta så svårt att hitta orden att beskriva vad Sex är? Och varför upplever vi Sex så olika?

I en artikelserie kommer jag utifrån min livsfilosofi och mina erfarenheter prata om den sexuella energin och vad jag tänker är så viktigt med den. Jag kommer att börja med en kort grundläggande historisk beskrivning, för att vi ska förstå det som ligger i vårt energifält, i vårt cellminne, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Jag är medveten om att vi alla är individer och upplever SEX på olika sätt, men när jag beskriver historien här och olika situationer generaliserar jag för att jag skriver till er - en grupp människor som jag inte möter personligen.

Historiskt har vi använt oss av den sexuella energin på olika sätt.

Inom Taoismen ansåg man att den sexuella energin var viktig att hålla aktiv för att leva ett hälsosamt liv. Man gav tydliga hälsorekommendationer för alla efter befintlig hälsostatus och ålder HUR man skulle göra för att hålla denna livsenergi vid liv. För unga människor som kom in i sin sexuella ålder, fick man hjälp hur man skulle göra för att använda denna energi på ett sunt och hälsosamt sätt. Allt för att leva ett långt, friskt och lustfyllt liv.

En del religioner har rekommenderat och rekommenderar avhållsamhet. Att förneka den sexuella energin till förmån för fokus på det andliga. För att inte bli distraherad och för att hålla sig lite ”utanför” kroppen. Även här har man förstått vilken kraft den sexuella energin har, men som jag ser det använt avhållsamhet som ett maktmedel för att kontrollera den enskilda människan. En människa fylld av livslust och kontakt med sig själv är svårare att kontrollera.

Även i krig, i nära dysfunktionella relationer och i andra sammanhang där det handlar om förtryck och kontroll av andra människor, har vi sett sexuella övergrepp och våldtäkt för att skrämma den enskilda människan och även grupper till en kontrollerad status.

Vare sig vi har rekommenderat den sexuella energin som hälsosamt aktiv eller som farlig har alla förstått att den innehåller en grundläggande drivkraft. En drivkraft som skapar en längtan och en närhet till känslor. Känslor som är nära kärnan, det innersta. Den grundläggande sexuella energin är den energin som skapar liv. Den ger dig som upplever sexuell energi, mer liv.

Rent fysiskt ökar din blodcirkulation och ger varje cell i kroppen tillgång till mer syre och mer näring. Känslomässigt fylls du av mer lust och njutning. Har du sett dig själv i spegeln när du känner lust? Eller har du sett någon i din närhet fylld av lust och njutning? Då tror jag att du förstår vad jag menar. Liv! Ögonen glittrar, kinderna är rosiga. Den fysiska kroppen känns! Livet pulserar. Du är nära dig själv och eventuellt den du delar upplevelsen med. Det är här det magiska tillståndet är. Det är här vad som helst kan hända. Det är här det kan bli alltifrån en spirituell och vacker upplevelse till en kränkning, ett övergrepp på djupet. Just här är vi extra närvarande i våra känslor.

Inom taoismen och flera andra tantriska tankesätt, vill man här bevara den livsenergin, den närvaron. Man vill behålla livet i kroppen och ha möjlighet att använda den här energin till mer än just nu. Man vill använda energin till att känna lusten till livet i sig. Känna njutning till det man gör. Vara kåt på livet helt enkelt. Och att man ska kunna vara det länge. Inom västvärlden har många däremot skapat en längtan efter klimax. Ett avslut. En exstatisk stund som avslutas med att livsenergin exploderar och lämnar kroppen. Som följs av en stunds skön avslappning och sedan en trötthet.

För mig ligger uppdraget i att få dig som människa att få en kontakt med din livsenergi.

Att känna dig så levande som du bara kan. Jag möter många som går omkring och bara överlever och jag tror inte det är syftet med att vandra omkring här på jorden. Bland dem jag mött som går omkring som ”överlevande”, möter jag nästan uteslutande en avsaknad på den aktiva sexuella energin. Man ”gör det” inte längre av olika anledningar, alltifrån fysiska problem, som till helt praktiska problem med relationer eller småbarnstid. Det kan t om ha gått så långt att man kanske inte ens tror att man behöver den energin.

Jag är övertygad om att vi behöver känna vår sexuella energi. Och den är inte avhängd till om vi har ett förhållande eller någon att dela den med, om vi har lite tid eller mycket tid. Jag är övertygad om att vi alla behöver känna denna livskraft och lära oss att använda den energin på ett hälsosamt sätt för att få in mer lust och njutning i livet – i allt vi gör. Vem skulle t ex inte må bättre av att känna lust och njutning av att skala potatis eller betala räkningar? Och hur skulle samhället ”må” om människor gick omkring mer tillfredsställda, fyllda av lust? Om det ska jag djupdyka i nästa nr av BONUSMAMAN.

/Jeanne

Jeanne

Jeanne Johansson
Samtalsterapeut, Hormonterapeut, Sexrådgivare, Holistisk Livsstilsterapeut samt Yogaterapeut.
Föreläsare och utbildare inom Holistisk Hälsa.

Jag skapar möten för dig - i grupp eller enskilt. Oavsett vilket, ser jag dig. Jag ser på dig som människa med kärlek och respekt för valen som är gjorda och livsresan du är på.
Jag vill dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter, jag vill dela med mig av min livsenergi. Jag vill hjälpa dig se din egen kraft att skapa och förändra genom de verktyg jag presenterar.

Jag står för att jag rör om i din gryta. Jag gör det med kärlek. För jag vill dig det högsta och det bästa för dig, här och nu. När du är i kontakt med din livskraft, din potential, blir allt så naturligt och enkelt. Då är du i kontakt med din sanning.

Jag är din katalysator i din resa mot mer livsenergi och glädje, mot mer balans och kunskap kring dig själv.

Varmt välkommen in
www.essentialtherapy.se
0709-494036

 


ANNONS