Linda Wahlund
Biblioterapi - en bok som medicin för bättre hälsa
Vill du nå en större förståelse kring dig själv, utvecklas som människa, går igenom en kris eller bär på existentiella frågor och tankar? Tycker du om att läsa? Då är biblioterapi något för dig. Det är ett annat sätt att nå djupare tankar och känslor på, men kan också användas för att behandla kriser och trauman. Det häftiga med biblioterapi är att det är boken som är terapeuten. När rätt bok placeras i händerna på rätt person vid rätt tillfälle, då kan stora saker hända. Läs, fundera över vilka tankar och känslor som väcks inom dig. Vem identifierar du dig med? Känner du igen liknande teman inom ditt eget liv? Får du några nya idéer?
Begreppet biblioterapi myntades i USA, efter första världskriget. Man upptäckte då att traumatiserade krigsveteraner mådde bättre av att läsa just skönlitteratur, men redan Aristoteles beskrev litteratur som läkemedel för själen. Biblioterapi håller på att utvecklas i Sverige och intresset ökar. Det finns en högskoleutbildning inom ämnet. Andra länder, såsom USA, Tyskland, Finland och England, har kommit längre. I England samarbetar exempelvis vården med biblioteken. De har tagit fram listor på god fack- och självhjälpslitteratur samt skönlitteratur, där läkare kan ge patienter en bok på recept. Som ett komplement till annan behandling. Det är så biblioterapi brukar beskrivas, som en metod som kan ha terapeutiska effekter.
Skönlitteraturens styrka är många. Säkert har du varit med om att uppleva att en bok varit skriven för just dig, eller fått en AHA-upplevelse, förstått något du inte förstod tidigare eller fått ord för något du inte kunnat formulera själv. Skönlitteratur kan få människor att känna sig mindre ensamma, se att det finns andra som varit med om liknande saker, insikt, få andra perspektiv, avkoppling, en stunds vila från sitt eget liv. Forskning visar att när vi läser reagerar hjärnan som om vi verkligen är med om det vi läser.
Hur hittar man de där böckerna som verkar vara skrivna för just dig? De där böckerna som kan fungera som en terapeut genom en livsomvälvande händelse, läka och plåstra om dig själv, helt enkelt få dig att må bättre och utvecklas som människa. Största möjliga utdelning får du om du bokar en individuell tid med någon som kan det där med biblioterapi. Annars kommer här några böcker och tips, kopplade till temat separation och bonusfamilj, som kan ha en biblioterapeutisk inverkan på ditt liv.
Skilsmässa/separation/bonusfamilj:
”Det är något som inte stämmer” av Martina Haag
”Århundradets kärlekssaga” av Märta Tikkanen
”Happy happy” av Maria Sveland
”Bonusfamiljen” Serie, SVT – av Felix, Clara och Moa Herngren
En del väljer att gå, andra väljer att stanna kvar. Kanske har du funderingar kring hur du själv ska göra. Kanske går du med misstankar om att din partner träffar någon annan, som i Martina Haags bok. Eller som i Märta Tikkanens fall, återkommande tankar om att om det händer, då ska jag gå. Men hur svårt det kan vara att ta det där slutgiltiga beslutet. Kan en skilsmässa leda till något gott? I Svelands antologi beskrivs skilsmässor som positiva och berikande erfarenheter. En bok som kan stärka och inspirera dig som tagit steget eller funderar på att göra det.
Om du är intresserad av att veta mer om biblioterapi, boka ett eget biblioterapeutiskt samtal eller få vidare stöd, är du varmt välkommen att höra av dig.
/Linda