Sandra Österström

Skapa vackerhet

I många hem har julen börjat landa. Det inreds och pyntas. Förberedelser som är igång där alla bär på sin egen föreställning kring hur den perfekta julen ska se ut. Om ni frågar mig, så är julen något som skapas för evigt. Det handlar inte bara om dagar i december, advent eller självaste julafton. Utan det handlar om minnen som formas och skapas, i det djupaste rummet i kroppen. Våra barn som ska bygga upp sina egna minnen. Minnen som kommer att följa med på deras resa genom livet, i skapandet av sin egen berättelse. I bildandet av egna traditioner och så småningom kanske skapa sin egen familj, där de olika minnena och traditionerna kommer att mötas.

Ibland kan december och julen innebära höga förväntningar. Hos både barn och vuxna. Dessa kan visa sig på olika sätt. Ibland kanske barnen kan upplevas gnälliga eller sura. Konflikter över till synes små saker. Här är det av betydelse att vi vuxna förstår hur förhoppningar kan påverka oss alla, på olika sätt. När självaste julafton sedan är över, så kan det vara lätt att känna en besvikelse. Är det över nu? Är dagen redan slut? Att bakom barnens olika gnäll som kan spegla sig, finns ett behov och som inte handlar om otacksamhet. Utan om just spänningar som behöver komma ut, i alla dess former.

Julen är i många själar en magisk dag.

Både hos barn som är i början av sin resa genom livet, men även hos de människor där kanske händerna har blivit skrynkliga och många jular har upplevts. Den är en tid av snöflingor och iskristaller utanför fönstret. Julstjärnor och dofter från julbak, granar och julbak. Under en månad som december, så är det av vikt att påminna sig om just denna magi. Att ge sig tid att uppleva den här tiden tillsammans med sina barn. För oavsett vad, så är det speciellt för barnen. För oss vuxna kan det vara en tid för eftertanke och att fundera kring livet, utifrån ett större sammanhang. Att reflektera kring sina val och påminnas om var vi är på väg. Hur färdas vi framåt? Vilka färdmedel används? Inte att förglömma, hur är hastigheten? Hinner jag uppleva, känna och njuta av resan genom livet?

Något som jag tycker är viktigt och som utvecklingspsykologen Gordon Neufeld säger, ”att föra barnen till oss”. Främja samhörigheten till varandra och komma jäms med våra barn. Tänka att julen skapas tillsammans och att se till att den här tiden (precis som andra dagar) främjas i närvaron av varandra. Att vi för barnen till oss och är nyfikna på vad som händer inom dem, hur deras tankar och förväntningar ser ut. Att skapa vackerhet i en gemensam sammanstrålning, barn som vuxen.

Barnen påminner oss om nuet. Uppfyllda med förväntningar. Och deras förmåga att se magi i till synes små saker. Min önskan och längtan är att alla goa barn ska få njuta av en jul. En jul som vilar i harmoni och en närvaro. Tillsammans med er fina vuxna. Ni är viktiga i att hjälpa barnen att skapa glädjerika minnen på deras resa genom livet. Var rädda om er.

Kram
/Sandra


 

Sandra Österström heter jag och har under större delen av mitt liv mött barn och föräldrar i samtal. Jobbar inom Barnhälsovården och har även min egna verksamhet, Sagolikabarn. Föreläser och har kurser för vuxna, samt work shops för barn. Min passion är det sanningskära mötet till våra barn. Att växa inifrån i allt fint som är jag.

Instagram

Facebook

Hemsida 


A N N O N S