Fråga Stina

”Jag tycker inte om en av min sambos döttrar”

Hej,

Jag har två döttrar och en son och min sambo har två döttrar. Barnen fungerar helt okej med varandra. De har konflikter precis som syskon har ibland. Problemet ligger inte där. Problemet är svårare än så. Jag tycker nämligen inte om en av min sambos döttrar. Detta är något som påverkar oss alla i familjen då det ibland blir så tydligt vad jag tycker.

Min fråga är: Hur ska jag tänka och göra för att inte dessa känslor ska förstöra för oss alla i familjen? Kan vi fortsätta att leva tillsammans när jag känner så här?

Tacksam för svar!/Annika


Hej Annika.

Tack för att du skriver till mig. Det är intressanta frågor och jag förstår att det påverkar både dig själv och din bonusfamilj.

Det första steget har du redan tagit. Att försöka sätta ord på vad det är som inte fungerar. Du har till och med tagit dig tid att skriva ned det i text. Och vad jag kan utläsa tar du ansvar för dina känslor. Vilket är viktigt om du ska kunna få till en förändring.

Jag vill också säga att dina känslor för ditt bonusbarn inte är onormala. Det är inte givet att vi ska älska alla i en ombildad familj. Du har valt att ingå en relation med din partner och vet inte hur det kommer att bli med andra personer som finns runt omkring er. Men är kärleken stark mellan dig och din partner finns det stora chanser att ni kommer vidare i denna process.

Det finns ofta flera anledningar till varför vi känner en olustig känsla inför vissa människor. Och då måste vi gå tillbaka till oss själva och ställa oss en del frågor.
Vad är det jag inte tycker om hos den andra personen?
Varför påverkar det mig?

Känslor kan få oss att agera impulsivt och irrationellt. Vi kanske inte tycker om den sidan av oss själva men kan inte styra det. Därför är det viktigt att du kommer åt själva anledningen till varför du reagerar som du gör. Prata gärna med någon du känner förtroende för så att du fortsätter att sätta ord på det som du tänker. Även om det kan kännas olustigt. Det kan vara din partner, vän eller arbetskamrat.

En annan fråga som kan vara bra att ställa sig är:
Kan jag tänka på ett annat sätt för att få till en förändring?
Kan jag agera på ett annat sätt?

Kan du hitta andra förhållningssätt har du kommit ytterligare en bit på väg. Du kan kanske då styra dina känslor och agera på ett sätt som du känner dig mer tillfreds med. Och som kan leda till en förändring som du kan leva med.
Du får vara beredd på att även om du gör dina förändringar kan det ta tid innan omgivningen svarar upp mot önskade resultat. Men det går.

Hoppas du har fått med dig något positivt av mina svar. Jag önskar dig lycka till!

Stina

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *